Foto: LETA
Sākot no 2021. gada 10. marta medijos ir izskanējušas ziņas par Covid-19 vakcīnu piegādes kavēšanos. SIA "Oribalt Rīga" ("Oribalt") apzinās, ka tās ir radījušas sabiedrībā neizpratni un uzticības trūkumu efektīvam vakcinācijas procesam, kā arī skaidro savu situācijas redzējumu.

Uzņēmums norāda, ka, tāpat kā ikviens iedzīvotājs, arī "Oribalt" vēlas, lai vakcinācijas process notiktu bez kavēšanās un pārtraukumiem. Taču, uzņēmumaprāt, ir jāņem vērā objektīvi apstākļi, kāpēc konkrētā kavēšanās notika. 2021. gada 5. martā notika Nacionālā Veselības dienesta rīkotā sarunu procedūra par loģistikas pakalpojumu sniegšanu. Šis iepirkums tika rīkots saistībā ar iepriekšējā pakalpojuma sniedzēja maiņu. Uzvarētāja paziņošana notika nākamajā darbdienā - 8. martā. Šajā dienā līgumu no savas puses parakstīja "Oribalt". Savukārt NVD un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) parakstīja līgumu vēlāk, un tas tika piegādāts "Oribalt" 9. marta pēcpusdienā.

Sākot no 9. marta, par plānotajām piegādēm atbildīgās iestādes informēja ārstus 5. martā – datumā, kad vēl notika iepirkuma procedūra, un nebija zināms, vai un kas konkursā uzvarēs, norāda "Oribalt".

Jāņem vērā, ka līgums paredz vakcīnu piegādi visā Latvijas teritorijā. Uzņēmumā teic, ka tas ir apjomīgs loģistikas un administratīvais darbs. Tāpēc objektīvi prasītās piegādes ir iespējams paveikt tikai 11. un 12. martā. Par to jau 9.martā sarunu procesā "Oribalt" informēja iesaistītās puses. Tādēļ apgalvojums, ka 9. un 10. martā nepilnīgi veiktā vakcīnu piegāde ir nolaidība, uzņēmumaprāt, ir nepamatots. Jāņem vērā, ka šļirces (kuras bija nepieciešams sakomplektēt un piegādāt kopā ar vakcīnām) "Oribalt" saņēma tikai 9. marta pēcpusdienā, kā dēļ komplektēšanas un piegādes process objektīvi varēja sākties tikai 10. marta rītā. Saskaņā ar līgumu piegādes noteiktām vakcinācijas iestādēm bija jāveic 8 un 16 darba stundu laikā, un šis laiks iespējami daudziem saņēmējiem tika ievērots.

"Oribalt" labā ticībā turpina pildīt līguma pienākumus. 10. martā uzņēmums ir piegādājis vakcīnas uz Tukumu, Jūrmalu, Cēsīm, Siguldu, Inčukalnu, kā arī vairākiem saņēmējiem Rīgā. Savukārt 11. martā notikušas piegādes uz Balviem, Gulbeni, Alūksni, Liepāju, Skrundu, Brocēniem, Aizputi, Daugavpili, Pļaviņām, Jēkabpili, Preiļiem, Līvāniem, Rēzekni, Ludzu, Kārsavu, Bausku, Dobeli, Eleju, Vilci, Staļģeni, Iecavu, Ozolniekiem, Olaini un vairākiem punktiem Rīgā. Piegādes uzņēmums turpina veikt, šim uzdevumam norīkojot būtiskus transporta un cilvēku resursus.

"Oribalt" izsaka nožēlu par radušos situāciju un atvainojas iedzīvotājiem un ārstiem par pārdzīvoto. Vienlaikus izsaka cerību, ka plānošanas darbs sadarbībā ar atbildīgajām iestādēm uzlabosies un konstatētās komunikācijas problēmas tiks novērstas.

Jau ziņots, ka, sākot ar 8. martu, par vakcīnas "AstraZeneca" uzglabāšanu Latvijā atbildīgs uzņēmums "Oribalt Rīga", jo iepriekšējais līgums ar uzņēmumu SIA "Vakcīna" beidzās. Pēc Nacionālā veselības dienesta paustā, tika rīkota iepirkuma procedūra, kuras rezultātā tika izvēlēts pretendents, kas piedāvāja zemāko cenu par vakcīnu uzglabāšanu un loģistiku. Uzņēmums "Oribalt Rīga" atbildīgs arī par vakcīnas loģistiku Latvijā, veicot vakcīnu izvadāšanu uz konkrētiem vakcinācijas kabinetiem

Jau vēstīts, ka Latvijā trešdien vairākos vakcinācijas kabinetos netika piegādātas vakcīnas pret Covid-19, sociālajā tīklā "Twitter" pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). Ministrs vēstīja, ka veselības resoru pievīlis vakcīnu piegādātājs "Oribalt Rīga".

No šī gada 8. marta ir stājušies spēkā divi līgumi ar "Oribalt" par noliktavas pakalpojumu un vakcīnu loģistikas pakalpojumu sniegšanu. Uzņēmums aizkavējies ar piegāžu veikšanu un komunikāciju ar vakcinācijas punktiem par gaidāmo laiku vakcīnu piegādēm. Ar uzņēmumu noslēgtie noliktavas pakalpojuma un vakcīnu piegādes līgumi paredz, ka pakalpojuma sniedzējam "Oribalt" divu stundu laikā no vakcīnu saņemšanas ir jāveic sākotnējā vakcīnu komplektācija atbilstoši piegāžu punktiem, kā arī nākošo astoņu darba stundu laikā vakcīnas jāpiegādā 100 Rīgas un Rīgas tuvumā esošajiem vakcinācijas punktiem, kā arī diviem Latvijas reģioniem, katrā piegādājot vakcīnas 50 vakcinācijas punktiem. Precīzu SPKC pasūtījumu sarakstu, vakcīnas un šļirces "Oribalt" saņēma līdz 9. marta plkst.15:00.

Veselības ministrija norādīja, ka 10. marta vakarā plkst. 17:30 darba sanāksmē "Oribalt" pārstāvis atteicās nosaukt vakcinācijas punktus, uz kurām vakcīnas ir piegādātas, kā arī nespēja paskaidrot precīzus vakcīnu piegādes plānus 11. un 12. martā. "Oribalt" pārstāvis kategoriski noraidīja Veselības ministrijas piedāvātos alternatīvos situācijas risinājumus vakcīnu piegāžu veikšanai, aizbildinoties ar darba laika beigām un piedāvājot situāciju turpināt risināt 11. marta darba dienas rītā.

2019. gadā uzņēmums strādājis ar 24,17 miljonu eiro lielu apgrozījumu, nopelnot 200 tūkstošus eiro. SIA "Oribalt Rīga" valdē ir četri cilvēki – lietuvietis Audrijus Pivoras, Somijas pilsonis Peka Juhani Rukanens, kas darbojas kā valdes priekšsēdētājs un ir uzņēmuma patiesā labuma guvējs, kā arī Ronalds Šlosbergs un Aļona Zotova. Pēc "Lursoft" atrodamās informācijas, uzņēmumam ir desmit aktuālas komercķīlas, kuras tas sakrājis laika posmā no 2018. gada. Visas saistības ir ar "Luminor" banku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!