Latvijā sāk atgriezties gājputni, tāpēc Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) kā ik gadus aicina iedzīvotājus ziņot par pazīstamāko Latvijas gājputnu sugu atgriešanos, informēja LOB sabiedrisko attiecību koordinatore Ilze Ķuze.
Iegūtie dati ļauj ornitologiem spriest par putnu uzvedības pārmaiņām gadu gaitā, piemēram, klimata pārmaiņu rezultātā.

Kā atzīmēja LOB gājputnu atgriešanās programmas koordinators Mārcis Tīrums, šis pavasaris gājputniem jau ir sācies. "Valsts dienvidrietumu daļā sniegs vietām jau nokusis - tas nozīmē, ka pirmajiem gājputniem ir pieejamas gan barošanās, gan atpūtas vietas."

Februāra beigās Liepājas apkārtnē manīti pirmie lauku cīruļi, ķīvītes un meža zosis. Ventspils apkārtnē novērota arī pirmā dzērve, kas ir īpaši agrs šīs sugas novērojums pavasarī. 5.martā pirmā ķīvīte redzēta arī pie Rīgas - Katlakalnā.

LOB aicina iedzīvotājus novērot gājputnu atgriešanās gaitu un ziņot par to, aizpildot gājputnu reģistrācijas anketu, un vasaras sākumā nosūtīt to LOB uz adresi - Kalnciema iela 27-18, Rīga, LV-1046. Gājputnu reģistrācijas anketu var aizpildīt interneta portālā "www.dabasdati.lv".

Īpaši agrs pavasaris bijis pērn. Kā ik gadu pirmie ieradās lauku cīruļi, kas tika novēroti Papē jau 11.februārī. Vairākām putnu sugām pārspēti iepriekšējo gadu atgriešanās rekordi. Piemēram, gada putns - melnais stārķis - tika manīts jau 11.martā Kazdangas apkārtnē, bet Latvijas nacionālais putns - baltā cielava - tika novērots 9.martā Mērsragā.

Pērn vislielāko pārsteigumu sagādāja dzērves un ķīvītes, kurām vidējais atgriešanās datums bija agrāks nekā visus iepriekšējos gadus. Dzērves 2008.gadā Latvijā caurmērā atgriezās jau 13.martā, bet ķīvītes - 14.martā. Parasti dzērves un ķīvītes Latvijā atgriezās marta beigās.

Tāpat salīdzinoši agri vidējie atgriešanās datumi bija sugām, kas atlido no Āfrikas - baltajām cielavām un baltajiem stārķiem. Vēlās sugas - bezdelīgas, lakstīgalas, griezes un svīres - atgriezās savos ierastajos laikos. Šo sugu atgriešanās datumi gadu no gada svārstās minimāli. Salīdzinoši vairāk ziņojumu nekā iepriekš bija par 2008.gada putnu - melno stārķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!