SIA “Orto Pluss” nepiekrīt atsevišķos masu medijos izplatītajai nepamatotajai informācijai par iespējamo krāpšanu valsts veselības aprūpes sistēmā, portālam “Delfi” pastāstīja uzņēmumā.
Ziņu aģentūra LETA 13.oktobrī publicēja ziņu “No valsts izkrāpj naudu par neesošām protēzēm”, kurā apgalvots, ka policija atklājusi vērienīgu krāpšanas gadījumu aptuveni 300 000 latu vērtībā par aptuveni 5000 neesošām protēzēm, ko veikusi SIA “Orto Pluss”.

Uzņēmuma pārstāvji norāda: LR Ekonomikas policijas pārstāvji publiski paziņojuši, ka veic izmeklēšanu uz aizdomu pamata par aptuveni 4500 latu lieliem iespējamiem nelikumīgiem darījumiem, kas it kā pamatoti ar pieciem protēžu pasūtījumiem.

Tādējādi “Otro Pluss” uzskata, ka LETA nosaukto skaitļu - trīs simti tūkstošu latu - pieminēšana visos masu medijos, turklāt apgalvojuma formā, “ir pilnīgs absurds, jo valsts kopējais pasūtījums firmai gadā protēzēm ir aptuveni šāda summa”.

Uzņēmums norāda, ka tā darbības laikā kopā ir tikušas izgatavotas apmēram 500 protēzes, kuras noteikti nav piegādātas mirušiem vai neesošiem pacientiem.

Ņemot vērā šos faktus, “Orto pluss” lūdz ziņu aģentūras LETA pārstāvjus atsaukt nepatieso informāciju un turpmāk ļoti rūpīgi izvērtēt tai sniegtās ziņas pirms to publicēšanas.

Vienlaikus “Otro Pluss” skaidro, ka valsts pasūtījumi tiek veikti uz izsoles pamata, lai noteiktu labākos ražotājus un piegādātājus, bet kārtība, kādā veic izsoles, ir noteikta nolikumā, ar kuru pretendenti pirms izsoles iepazīstas. Izsoles komisijā ir daži darbinieki no Tehnisko palīglīdzekļu centra puses, bet vairākums ir neatkarīgie eksperti no dažādām Latvijas medicīnas un rehabilitācijas iestādēm. “Līdz ar to ir pilnīgi skaidrs, ka komisijas darbinieku jebkāda veida ietekmēšana ir neiespējama,” teikts “Otro Pluss” paziņojumā.

“Izsoles uzvarētājus nosaka, izvērtējot labāko konkursa piedāvājumu, kurā galvenie kritēriji ir kvalitāte, cena un piegādes termiņi. Līdz ar to fakts, ka “Orto Pluss” visus darbības gadus ir veiksmīgi piedalījies izsolēs, liecina par uzņēmuma darbinieku augstu profesionālo līmeni un labu piedāvājumu sagatavošanu atbilstoši izsoles nolikumam,” teikts paziņojumā.

“Otro Pluss” uzskata, ka notikušais skaidrojams ar konkurences cīņu. “Tā kā „Orto Pluss” ilgstoši ir viens no līderiem protēžu piegādē un ražošanā Latvijā, šis fakts konkurentiem rada vēlmi ar visām metodēm izstumt uzņēmumu no tirgus. Ir zināmi gadījumi, kad 2004. gada pavasarī dažādu pārkāpumu dēļ tika lauzti līgumi ar vairākiem piegādātājiem, tāpēc rodas vēl kāds jautājums – kādēļ pret šīm firmām netika vērsta tiesībsargājošo iestāžu uzmanība?” retoriski jautā “Otro Pluss” valdes loceklis Dainis Zlaugotnis.

“Delfi” jau ziņoja, ka policija veikusi SIA „Orto Pluss” darbības pārbaudi, kuras laikā tika konstatēti būtiski likumpārkāpumi. Minētais uzņēmums, kas regulāri kopš 1999.gada bija uzvarējis valsts izsludinātajā konkursā par speciālo tehnisko palīglīdzekļu jeb protēžu ražošanu un uzstādīšanu, iesniegtajās atskaitēs Valsts aģentūrai SIA „Tehnisko palīglīdzekļu centrs” uzrādīja nepatiesu informāciju par cilvēku skaitu, kuriem ir izgatavotas protēzes. Rezultātā saņemot atmaksu no valsts līdzekļiem pat it kā uzstādītām protēzēm.

2004.gada 2.augustā par noziedzīgo nodarījumu tika ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas „Par krāpšanu lielā apmērā”.

6.oktobrī aizdomās par šo likumpārkāpumu policijas darbinieki aizturēja SIA „Orto Pluss” valdes priekšsēdētāju. Dienu vēlāk tika aizturēts vēl kāds uzņēmuma valdes loceklis.

Pašlaik policija meklē vēl vienu uzņēmuma valdes locekli, kurš, iespējams, ir bijis minētās krāpšanas organizators.

Līdz šim brīdim izmeklēšanas laikā izdevies apzināt aptuveni 5000 gadījumus, kad uzņēmums, valsts pasūtījuma ietvaros, it kā izgatavojis un uzstādījis cilvēkiem protēzes un saņēmis par to atmaksu no valsts līdzekļiem. Taču cietušo skaits varētu pieaugt, teikts policijas paziņojumā presei.

Pastāv iespēja, ka aizturētās personas noziedzīgā ceļā iegūtos līdzekļus ieguldīja kustamajā un nekustamajā īpašumā, līdz ar to policijā tiek lemts jautājums arī par krimināllietas ierosināšanu pēc Krimināllikuma 195.panta „Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu”.

Aizturētie savu vainu atzinuši un tiesa viņiem piemērojusi drošības līdzekli parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu. Turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!