Foto: LETA

Biedrības "Dzimtā valoda" pārstāvis Jevgēnijs Osipovs šonedēļ vērsies Ģenerālprokuratūrā, prasot pārbaudīt advokāta Andra Grūtupa izteikumus masu medijos un saukt viņu pie atbildības par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, apstiprināja Osipovs.

Iesniegumā Ģenerālprokuratūrai Osipovs norādījis, ka pazīstamais jurists un rakstnieks Grūtups masu medijos nācis klajā ar antisemītiskiem publiskiem paziņojumiem, tādējādi izraisot naidu un sējot nesaskaņas starp daudznacionālajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Viņš uzskata, ka Grūtupa darbības atbilst krimināllikuma 78.panta pazīmēm - šis likuma pants nosaka atbildību par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu.

Osipova sašutumu izpelnījusies laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze" 15.februārī publicētā Grūtupa intervija "Sērkociņš ir tuvu benzīna mucai".

Viņaprāt, intervijā izteikts mājiens, ka ebreji vainojami visās nelaimēs, kā arī saskatāmas "antisemītiskas spekulācijas ar vēsturiskiem faktiem, kas esošo etnisko spriedzi pastiprina vēl vairāk".

Osipovs iesniegumā minējis, ka šajā intervijā Grūtups "Dzimtās valodas" līderi Vladimiru Lindermanu salīdzina ar to, kas "pienes sērkociņu benzīna mucai" un "mēģina sanaidot krievus un latviešus".

"Tomēr, apspriežot un paužot savu neapmierinātību par atsevišķu personu darbībām, aizdomās turamais (Grūtups) tā vietā, lai rūpīgi analizētu viņu darbības, īpaši akcentē uzmanību uz viņu etnisko piederību ebrejiem, tādējādi personisko negatīvo attieksmi pret viņiem pārnesot uz visu ebreju kopienu," teikts iesniegumā Ģenerālprokuratūrai.

Osipovs norādīja, ka minētā intervija sabiedrībā izraisīja lielu rezonansi, tostarp Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētāja Arkādija Suharenko sašutumu, kurš atklātā vēstulē avīzes redaktorei Anitai Daukštei pauda neizpratni par to, ka medijā atvēlēta vieta nacionālā naida kurināšanai, izmantojot nacistu piekopto argumentāciju.

"Daudzie neiecietīgie komentāri pie aizdomās turamā (Grūtupa) intervijas un ebreju kopienas padomes priekšsēdētāja atklātās vēstules liecina par to, ka aizdomās turamā (Grūtupa) darbības izsauca bīstamas negatīvas izpausmes sabiedrībā. Daudzie aizdomās turamā (Grūtupa) izteikumi par ebrejiem nav nekas cits kā rasu naida uzrunas, par kurām saukšanu pie atbildības paredz Latvijas starptautiskās saistības saskaņā ar starptautisko konvenciju par rasu diskriminācijas likvidēšanu visās tās formās," sacīts Osipova iesniegumā Ģenerālprokuratūrai.

Viņš arī uzsvēris, ka Grūtupa naidīgie izteikumi nav nekas nejaušs vai jauns ‒ arī daudz senāka 2008.gada 22.maijā publicēta intervija "Latvijas Avīzei" satur "atklātu aicinājumu uz netoleranci pret krievu iedzīvotājiem Latvijā, kurus viņš dēvē par piekto kolonnu".

Osipovs prasa Ģenerālprokuratūrai rūpīgi pārbaudīt un izanalizēt, vai Grūtupa pēdējo desmit gadu laikā masu medijos paustie publiskie izteikumi un interneta komentāri pie tiem nesatur noziedzīga nodarījuma sastāvu, kas paredzēts Krimināllikuma pantā par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu. Ja šādas noziedzīga nodarījuma pazīmes tiek konstatētas, viņš prasa saukt Grūtupu pie kriminālatbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!