Foto: Publicitātes foto

Biedrības "Dzimtā valoda" līderis Jevgēnijs Osipovs pirmdien nav kārtojis naturalizācijas eksāmenu, lai iegūtu Latvijas pilsonību.

Osipovs pastāstīja, ka naturalizācijas pārbaudījumiem ir sagatavojies, tomēr patlaban esot ļoti aizņemts darbā sabiedrisko attiecību firmā, tāpēc uz eksāmenu nav varējis ierasties.

Viņš Naturalizācijas pārvaldei rakstīšot paskaidrojumu un iesniegumu ar lūgumu noteikt jaunu eksāmena datumu, paužot cerību, ka tas notiks jau šovasar.

Normatīvajos aktos noteikts – ja pretendents neierodas uz pārbaudi un divu mēnešu laikā neiesniedz dokumentus par neierašanos uz pārbaudi attaisnojoša iemesla dēļ, naturalizācijas iesnieguma izskatīšana tiek izbeigta. Ja noteiktajā laikā pretendents iesniedz attaisnojošu dokumentu, viņam tiek noteikts cits pārbaudes datums un laiks.

Jau ziņots, ka Osipovs beidzot bija nolēmis naturalizēties, jo pilsonības neesamība traucējot nodarboties ar politiku – balsot, kā arī pašam kandidēt vēlēšanās. Osipovs pieļāva, ka pēc Latvijas pilsonības iegūšanas viņš startēs Saeimas vēlēšanās.

Viņš izstājies no paša dibinātās partijas "Osipova partija" un pievienojies domubiedra Vladimira Lindermana vadītajai partijai "Par dzimto valodu", kas ir partijas "13. janvāra kustība" pēctece. Izmaiņas "13. janvāra kustībā" Uzņēmumu reģistrā pagaidām gan nav reģistrētas.

Par iespējām naturalizēties cīnās arī Lindermans. 2010.gada vasarā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nolēma atteikt izskatīt Lindermana naturalizācijas iesniegumu. Lindermans to pārvaldē apstrīdēja, taču tā atstāja negrozītu sākotnējo lēmumu.

Tad Latvijā dzimušais un latviešu valodu labi protošais Lindermans vērsās Administratīvajā rajona tiesā, kuras lēmums Lindermanam bija labvēlīgs. PMLP tiesas lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā. Lietas izskatīšanas datums noteikts tikai uz nākamā gada aprīli.

Lindermans un Osipovs ir biedrības "Dzimtā valoda" līderi, kas bija tautas nobalsošanas ierosinātāji par oficiālu divvalodību Latvijā.

Pilsonības likums paredz, ka Latvijas pilsonības iegūšanai naturalizācijas kārtībā pilsonības pretendentiem ir jānokārto latviešu valodas prasmes pārbaude un Latvijas Satversmes pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaude. Pilsonību var iegūt gada laikā, taču apkopotā statistiskā informācija liecina, ka Latvijas pilsonība pretendentam tiek piešķirta ātrāk – trīs līdz četrus mēnešus pēc pārbaužu nokārtošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!