Foto: RIA Novosti/Scanpix
Valsts policijā (VP) netiks ierosināta lietvedība saistībā ar PSRS karoga izkāršanu pie Lindermana partijas "Par dzimto valodu" līdera Jevgeņija Osipova privātmājas Liepājā, jo nav konstatēts pārkāpums, informēja VP Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Signe Šteinberga.

Liepājas Pašvaldības policija, kas konstatēja karoga izkāršanas faktu, administratīvo lietvedību neierosināja, bet nodeva informāciju Valsts policijai, kas pārkāpumu nav konstatējusi. Liepājas Pašvaldības policijas pārstāvis Kaspars Vārpiņš jau iepriekš pieļāva, ka nav pamata ierosināt lietvedību, jo Latvijā nav aizliegts izkārt citas valsts, piemēram, Lietuvas, karogu, savukārt aizliegums izmantot PSRS simboliku pašlaik nav stājies spēkā.

Kā ziņots, 9.maijā partijas "Par dzimto valodu!" vienīgā kandidāte Liepājā Jeļena Osipova pie privātmājas Vaiņodes ielā 19, Liepājā, kur dzīvo viņas ģimene, izkārusi PSRS karogu ar sirpja un āmura simboliku.

Karoga uzvilkšanu filmējis viņas vīrs, viens no partijas "Par dzimto valodu" līderiem Jevgeņijs Osipovs. Karogs pie mājas plīvojis pāris stundas.

Osipovs skaidrojis, ka šādi viņi protestē pret gaidāmajiem likuma grozījumiem, kas paredz aizliegt publiska pasākuma apmeklētājiem un dalībniekiem izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku.

Pie mājas Vaiņodes ielā 19 joprojām ir arī ielas nosaukuma plāksne, uz kuras ielas nosaukums norādīts latviešu un krievu valodā. Valsts valodas centrs Osipovam saistībā ar šo plāksni iepriekš piemēroja 75 latu naudas sodu. Osipovs to apstrīdēja tiesā, taču tā viņa sūdzību noraidīja. Par Liepājas tiesas spriedumu viņš iesniedza apelācijas sūdzību Kurzemes apgabaltiesā, taču arī tā nelēma par labu Osipovam. Apgabaltiesas spriedums nav pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!