Foto: AFP/Scanpix

Ikgadējās Parīzes Memoranda (PMoU) koncentrētās ostas valsts kontroles kampaņas laikā no 1.septembra līdz 30.novembrim Rīgas ostā aizturēts Krievijas karoga kuģis, informēja Latvijas Jūras administrācijas pārstāve Sarma Kočāne.

Inspekcijas laikā tika konstatēts, ka uz kuģa nestrādā reisa datu ieraksta ierīce jeb tā dēvētā "melnā kaste". Konkrētais kuģis Rīgas ostā aizturēts 28.septembrī. Pēc konstatētā trūkuma novēršanas 5.oktobrī kuģis tika atbrīvots.

Kampaņas laikā Latvijas ostās Jūras administrācijas kuģošanas drošības inspektori pārbaudījuši 71 ārvalstu kuģi - 41 inspekcija veikta Rīgā, 18 - Liepājā, 11 - Ventspilī un viena - Skultē.

Savukārt ārvalstu ostās pārbaudīti 12 Latvijas karoga kuģi. Neviens no ārvalstu ostās pārbaudītajiem Latvijas kuģiem nav aizturēts.

Kočāne atgādināja, ka šogad kampaņas laikā galvenā uzmanība pievērsta kuģu navigācijas drošības jautājumiem, īpaši vērtējot elektronisko karšu atjaunošanas un informācijas sistēmu (ECDIS). Proti, vai tā tiek atbilstoši atjaunināta un pareizi izmantota.

Latvijas ostās pārbaudītajiem kuģiem pārkāpumi vai trūkumi saistībā ar ECDIS sistēmu netika konstatēti. Vairākas piezīmes tika izteiktas par nepilnībām reisa pārgājiena plānu izstrādāšanā un apstiprināšanā. Šādi trūkumi tika nekavējoties novērsti.

Koncentrētās ostas valsts kontroles kampaņas rezultāti PMoU un Tokijas saprašanās memoranda par ostas valsts kontroli valstīs tiks apkopoti un analizēti, lai sagatavotu rekomendācijas iesniegšanai Starptautiskajā Jūras organizācijā tālākai kuģošanas drošības paaugstināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!