Foto: DELFI
Portāls "Delfi" piedāvā šīsdienas Latvijas un pasaules aktuālāko notikumu apskatu.


Foto: LETA

"Liepājas Metalurga" (LM) naudas iztrūkums šogad
var sasniegt pat 96,1 miljonu latu
, un, nevienojoties ar lielākajiem kreditoriem, rūpniecības flagmanis jau drīzumā var nonākt uz maksātnespējas sliekšņa. Uzņēmuma biznesa plāns, pamatojoties uz kuru sniegts valsts galvojums aizņēmumam "UniCredit", nav izpildīts, bet maksātnespējas gadījumā valstij aprīlī nāksies samaksāt 8 miljonu latu kārtējo maksājumu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošais ziņojums par finanšu situāciju LM. Galvojuma nosacījumu izpildi uzraudzīja
Finanšu ministrija
, kura tagad norāda, ka jau pērnā gada nogalē aicinājusi pārstrukturizēt "UniCredit" aizņēmumu. Taču auditoru ziņojumā nekāda cita rīcība no FM puses netiek pieminēta.

LM vadība šogad prognozē 25,6 miljonu latu iztrūkumu, bet auditoru ieskatā, šīs prognozes ir pārāk optimistiskas un reālais naudas trūkums var sasniegt pat 96,1 miljonu latu. Tiesa, auditori atzīmē, ka šo summu var samazināt produkcijas cenu un ražošanas apjoma pieaugums un vienošanās ar kreditoriem. Taču janvārī LM velmējumu realizācijas cena bija par 3% mazāka nekā paredzēts uzņēmuma budžetā, bet februārī – par 5% mazāka. Pērn uzņēmums savu produkciju realizējis faktiski zem pašizmaksas, norādīts ziņojumā.


Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" otrdien samazinājusi divu Kipras lielāko banku kredītreitingus līdz maksātnespējas kategorijai, bet trešajai lielākajai bankai noteica negatīvu nākotnes kredītreitinga perspektīvu, šādi reaģējot uz panākto vienošanos par valsts glābšanas programmu.

Tikmēr Eiropas Centrālās bankas (ECB) amatpersonas sazinājušās ar Latviju, kas saņēmusi lielu Krievijas noguldījumu apjomu, lai brīdinātu varasiestādes nepieņemt no Kipras aizplūstošo krievu naudu, vēsta situāciju labi pārzinoši informācijas avoti.

"Mūsu Latvijas draugiem tika skaidri pateikts - ja jūs vēlaties pievienoties eirozonai, jums nevajadzētu nodrošināt patvērumu Krievijas naudai, kas aizplūst no Kipras," norādīja kādas eirozonas valsts centrālās bankas baņķieris.

Savukārt Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis portālam "Delfi" sacīja, ka tās ir tikai baumas un ministrija nav saņēmusi šāda rakstura signālus no ECB.


Foto: DELFI

Valsts SIA "Piejūras slimnīca"
būs jāmaksā 20 000 latu morālā kaitējuma atlīdzība
mātei, kuras 21 gadu vecais dēls no pneimonijas nomira slimnīcā 2007.gada janvārī.

Sieviete ar prasību tiesā vērsās 2009.gadā, norādot, ka viņas dēls, tobrīd 21 gadu vecs, ārstējies "Piejūras slimnīcā" no 2006.gada 1.decembra līdz 2007.gada 18.janvārim. Pēc izrakstīšanās no slimnīcas dēlam pēc trim dienām kļuvis slikti un viņš atkal nonācis slimnīcā, kur ārstējies no 2007.gada 21. līdz 26.janvārim, kad slimnīcā miris no abpusējas pneimonijas.


Foto: AFP/Scanpix

Krievijas trimdas uzņēmēja, oligarha Borisa Berezovska līķa sekcijas rezultāti liecina, ka viņš pakāries, atsaucoties uz Lielbritānijas policiju, vēsta BBC.

67 gadus vecā Berezovska mirstīgās atliekas viņa miesassargs atrada sestdien viņa mājās Askotas pilsētiņā Berkšīrā netālu no Londonas. Ārvalstu mediji ziņoja, ka uzņēmējs pēdējos mēnešus ārstējies no depresijas un domājis par nāvi.



Kuldīga un tās paveiktais vecpilsētas saglabāšanā ir viens no 30 projektiem Eiropas Savienības (ES) Kultūras mantojuma saglabāšanas programmā "Europa Nostra", portālu "Delfi" informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāvji.

Seši no 30 uzvarējušajiem projektiem 16.jūnijā Atēnās tiks pie "Grand Prix", bet viens no 30 uzvarētājiem saņems sabiedrības balvu, balstoties uz interneta balsojuma rezultātiem, ko veic organizācija "Europa Nostra".


Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) otrdien
attaisnojusi dopinga lietošanā vainoto pazīstamo igauņu distanču slēpotāju Andrusu Vērpalu
, tomēr dopinga pārkāpumi pilnībā nav dzēsti, vēsta igauņu masu mediji.

CAS paziņojumā teikts, ka vairāki apstākļi norāda uz to, ka Vērpalu lietojis augšanas hormonus. Tomēr pieļautie procesuālie pārkāpumi neļauj sodīt slēpotāju par dopinga lietošanu, saka CAS.

Foto: F64

Kā liecina pieteikumu saraksts, lietuvietis Benedikts Vanags Talsu rallijā startēs ar "Subaru Impreza WRC" automašīnu. Vanagu ar šo auto Latvijas līdzjutēji redzēja jau februārī, rallijā "Sarma", kas lietuviešu pilotam bija neveiksmīgs, jo tika piedzīvota izstāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!