Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāls "Delfi" piedāvā šīsdienas Latvijas un pasaules aktuālāko notikumu apskatu.


Foto: AFP/Scanpix

Vatikānā sapulcējušies kardināli otrdien
sāk jauna pāvesta ievēlēšanas procesu
, lai aizpildītu tukšumu Svētajā Krēslā pēc Benedikta XVI atkāpšanās februāra beigās. Paredzams, ka pirmo reizi dūmi no Siksta kapelas par konklāvā notiekošo signalizēs jau šovakar.
Foto: DELFI Aculiecinieks
Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputātu vairākums otrdien atbalstīja 16.marta noteikšanu par Latviešu nacionālo karavīru atceres dienu.
Foto: F64
Valsts kontrole (VK) lūgs prokuratūru izvērtēt pārkāpumus Rīgas brīvostaspārvaldes (RBP) darbībā. VK revīzijā atklājusi apjomīgus nelietderīgus tēriņus. Savukārt Rīgas brīvosta norāda, ka VK nav ņēmusi vērā RBP iebildumus, tāpēc brīvosta iesniedza sūdzību par revīzijas ziņojumu.

Foto: AP/Scanpix
Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārā čempionāta spēlē pirmdien latviešu uzbrucēja Kaspara Daugaviņa pārstāvētā Otavas "Senators" ar rezultātu 2:3 (2:1, 0:1, 0:0, 0:0, 0:1) pēcspēles metienu sērijā savā laukumā zaudēja Bostonas "Bruins" hokejistiem.

Daugaviņš, kurš iepriekšējās divās spēlēs palika rezervē, šajā mačā laukumā pavadīja 12 minūtes un 34 sekundes, kuru laikā izdarīja trīs spēka paņēmienus un divas reizes meta pa vārtiem. Viņš izpildīja arī pēcspēles metienu, mēģinot ar efektīgu paņēmienu apspēlēt pretinieku vārtsargu, tomēr tas neizdevās.


Foto: LETA

Latviešu diriģents Andris Nelsons, kurš šobrīd vada Birmingemas simfonisko orķestri, tiek minēts kā viens no kandidātiem, kas nākotnē varētu vadīt Berlīnes filharmoniķus – šī brīža pasaules labāko orķestri, otrdien, atsaucoties uz vācu laikrakstu "Der Tagesspiegel", raksta laikraksts "Diena".

Līdzšinējais Berlīnes filharmoniķu vadītājs sers Saimons Retls šī gada janvārī paziņoja par sava līguma tālāku nepagarināšanu un tas beigsies līdz ar 2018. gadu.


Foto: AFP/Scanpix

Folklenda salu iedzīvotāju absolūtais vairākums svētdien un pirmdien notikušajā referendumā nobalsojuši par palikšanu Lielbritānijas paspārnē.

No 1672 balsstiesīgajiem saliniekiem pie balsošanas urnām devās aptuveni 92%, un 98,8% no nobalsojušajiem izteica vēlmi, lai arhipelāgs arī turpmāk būtu pašpārvaldi baudoša britu aizjūras teritorija.

No 1517 Folklendu pilsoņiem, kas piedalījās referendumā, pret palikšanu Londonas paspārnē balsoja tikai trīs vēlētāji.


Foto: DELFI

Otrdien, 12. martā, no kompānijas "AvtoVAZ" konveijera noripojis divmiljonais "Lada 4x4" apvidus automobiļa eksemplārs. Uz rūpnīcas konveijera šis modelis nonāca 1977. gada 5. aprīlī un līdz 2004. gadam bija pazīstams kā "Ņiva".

Aizvadīto 36 gadu laikā "Lada 4x4" būtiski nav mainījies, lai arī ik pa laikam tas ticis modernizēts. Pēdējo reizi modelis tika atjaunināts 2009. gadā. Gaidāms, ka pašreizējā veidolā "Lada 4x4" tiks ražots līdz vismaz 2016. gadam. Jaunā paaudze gaidāma tikai 2017. vai pat 2018. gadā. Tādējādi "Lada 4x4" būs viens no ilgmūžniekiem uz konveijera, sasniedzot 40 gadu dzīves ciklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!