Foto: LETA
Pirmās tautas skaitīšanas darba dienas beigās statistikas datu bāzē ievadīta informācija par 45 775 iedzīvotājiem, portālu "Delfi" informēja tautas skaitīšanā iesaistītās komunikāciju aģentūras "Alpha Baltic" pārstāve Tija Ezeriņa.

Foto galerija

Līdz pusdienlaikam bija reģistrēta informācija par 12 854 iedzīvotājiem, bet ap plkst. 14:00 bija "saskaitījušies" jau 29 200 Latvijas iedzīvotāji.

Portāls "Delfi" novēroja, ka lielā apmeklējuma dēļ mājaslapa www.tautasskaitisana.lv ielādējas ļoti lēni, bet vietne, kur jāaizpilda personu dati strādā normālā režīmā. Vienas anketas aizpildīšana aizņem aptuveni 5-7 minūtes.

Otrdienas rītā, kad varēja sākt aizpildīt tautas skaitīšanas anketas internetā, lielās iedzīvotāju aktivitātes dēļ, lapa nespēja apkalpot visus "pieskaitīties" gribētājus.

Kā norāda CSP priekšnieka vietnieks informāciju tehnoloģiju jautājumos Norberts Tālers:"Pirmajā tautas skaitīšanas dienā iedzīvotāju aktivitāte aizpildīt datus par savu ģimeni internetā ir bijusi ļoti liela. Sistēma izstrādāta tā, lai diennaktī anketas var aizpildīt vismaz 50 000 respondentu, bet vienlaicīgi tiešsaistē bez apgrūtinājumiem - apmēram 3000 iedzīvotāju. Šodien jau no paša rīta iedzīvotāju interese ir bijusi daudz lielāka nekā paredzētās slodzes un visu laiku vienlaicīgi sistēmā anketu aizpildīja daudz vairāk iedzīvotāju - ap 8000 respondentu. Prognozējam, ka ar katru dienu anketu aizpildīšanas intensitāte mazināsies. Tādēļ tos iedzīvotājus, kuri vēl neuzspēja aizpildīt anketu internetā, lūdzam nesteigties ar tās aizpildīšanu, jo to varēs izdarīt vēl deviņas dienas."

CSP aicina iedzīvotājus izmantot iespēju piereģistrēties vēl līdz 10.martam un vienā reģistrācijas laikā aizpildīt datus arī par saviem mājiniekiem.

Otrdien Latvijā sākās tautas skaitīšana, un pirmās desmit dienas ikvienam ir iespēja "saskaitīties" internetā. Pēc tam no 17.marta uz vēl neuzskaitīto valsts iedzīvotāju dzīvesvietām dosies tautas skaitītāji. Tautas skaitīšana ilgs līdz 31. maijam.

Šī ir pirmā tautas skaitīšana pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un darbaspēka brīvas kustības ierobežojumu atcelšanas. Tautas skaitīšana notiek ne retāk kā reizi 10 gados, un tās mērķis ir iegūt detalizētu priekšstatu par iedzīvotāju skaitu, sastāvu, nodarbošanos, migrāciju, kā arī iedzīvotāju mājokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!