Foto: LETA

Otrdien Nacionālajos bruņotajos spēkos sāksies kārtējās rezerves karavīru mācības, kas ilgs līdz 25. oktobrim. Sauszemes spēku kājnieku brigāde mācībām pieprasījusi 24, bet Militārā policija – 34 rezerves karavīrus, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Šogad notikušas jau trīs rezerves karavīru mācību cikla mācības Zemessardzes 4. un 3. brigādē, kā arī Štāba bataljonā. Savukārt ceturtās mācības, kas pašreiz notiek Gaisa spēku aviācijas bāzē, turpināsies līdz 16. oktobrim.

Rezerves karavīru mācību mērķis ir atjaunot rezerves karavīru individuālās, speciālistu un kolektīvās darbības prasmes un iemaņas, lai viņi spētu pilnvērtīgi iekļauties vienības vai apakšvienības uzdevumu izpildē.

Kopā 2016. gada vasaras un rudens mācību ciklā rezerves karavīri piedalīsies 12 dažādās mācībās, un lielākoties tās ir iekļautas regulāro spēku un Zemessardzes vienību plānotajās mācībās, tajā skaitā arī starptautiskajās sauszemes spēku mācībās "Sudraba Bulta" oktobrī un Jūras spēku flotiles mācībās "Flotex" novembrī. Mācības ir daļa no četru gadu cikla mācībām, lai sagatavotos tā noslēdzošajām mācībām "Namejs 18", kas notiks 2018. gadā. Šajās mācībās piedalīsies arī rezerves karavīri.

Sešus mēnešus pirms mācību norises uz mācībām aicināti tie rezerves karavīri, kuri atbilst tām Apvienotā štāba pieprasītajām specialitātēm, kas nepieciešamas vairāku bruņoto spēku vienību personālsastāva komplektēšanai. Kopā uz šogad plānotajām rezerves karavīru mācībām pieprasīti 399 rezerves karavīri, informē AM.

Rezerves karavīru uz kārtējām vai pārbaudes mācībām neiesauc veselības stāvokļa dēļ vai, ja viņš ir apgādājamu ģimenes locekļu vienīgais apgādnieks, vai viņa apgādībā ir ne mazāk kā divi pirmsskolas vecuma bērni. Uz rezerves karavīru mācībām neiesauc arī rezerves karavīru, kurš dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Tāpat neiesauc arī to rezerves karavīru, kurš ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, ir sodīts par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Rezerves karavīri ir karavīri, kas atvaļināti no profesionālā dienesta Latvijas bruņotajos spēkos un nav noņemti no militārā dienesta uzskaites, kā arī zemessargi pēc līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas, ja viņi nav sasnieguši maksimālo vecumu dienestam bruņoto spēku rezervē.
Militāro mācību laikā rezerves karavīrs pilda aktīvo dienestu, viņam ir karavīra statuss, un mācību laiks tiek ieskaitīts viņa izdienas stāžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!