Foto: Valsts polcija

Valsts policija pagājušajā diennaktī veikusi 1874 pārbaudes par ārkārtējās situācijas ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu un sākusi 15 lietvedības, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Pārsvarā visas lietvedības ir par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas reģionā.

Jau vēstīts, ka Valsts policija piemērojusi arī bargus sodus personām, kas rupji pārkāpuši noteiktos ierobežojumus.

Piemēram, 10. aprīlī Valsts policija kādam Covid-19 slimniekam, kuram obligāti jāievēro pašizolācija, piemērojusi maksimālo naudas sodu – 2000 eiro.

Pārbaudot, vai personas, kurām ir noteikta stingra pašizolācija mājās vai karantīna, nekur nedodas un uzturas savā dzīvesvietā, policija konstatēja personu, kura to neievēro. Šim 1989. gadā dzimušajam vīrietim 2000 eiro tika piemērots vēlreiz, jo arī atkārtotā pārbaudē viņš nebija sastopams savā dzīvesvietā. Kopumā sodītajai personai par šādiem pārkāpumiem būs jāmaksā jau 4000 eiro.

Savukārt iepriekš, 8. aprīlī, Alūksnē kādai četru cilvēku kompānijai, kura neievēroja fizisko distancēšanos, piemērots kopumā 1450 eiro liels naudas sods. Trim vīriešiem katram piemērots 150 eiro naudas sods, bet ceturtajam kompānijas loceklim – 1000 eiro sods.

Visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 12. maijam. 29. martā, Ministru kabinets lēma par papildu piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, turpmāk nosakot stingrākus pulcēšanās ierobežojumus publiskās vietās. Tagad pulcēšanās publiskās iekštelpās un ārtelpās ierobežota līdz diviem cilvēkiem un ar divu metru atstarpi no pārējiem. Izņēmums ir vienas ģimenes locekļiem, kā arī personām, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Tāpat ziņots, ka Saeima pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), nosakot bargākus sodus par ar Covid-19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu pārkāpumiem. Līdz ar grozījumiem, kas stājušies spēkā, sods par šiem pārkāpumiem fiziskām personām ir līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām līdz 5000 eiro.

Vienlaikus ar grozījumiem noteikta arī administratīvā atbildība personai, kura nesniedz informāciju, ka ir slima ar infekcijas slimību, ir bijusi kontaktā ar inficētu personu vai bijusi infekcijas perēklī laikā, kad valstī saistībā ar attiecīgās infekcijas slimības izplatību izsludināta ārkārtējā situācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!