Foto: Māris Morkāns

Rīgas dome plāno pirmdien, 14. martā, Rīgā atvērt vēl vienu centru Ukrainas bēgļiem. Tas atradīsies bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā Kaļķu ielā, trešdien preses brīfingā žurnālistiem sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Staķis pieļāva, ka šim centram būs nedaudz citas funkcijas, taču pagaidām plašākas detaļas netiek atklātas, jo vēl nav pilnas skaidrības par šiem lēmumiem. Mērs arī minēja, ka plānots palielināt centriem piesaistītos cilvēkresursus.

Trešdien dome piesaistījusi ekspertu, kas sniedzis vairākus ieteikumus centru kapacitātes celšanai. Paredzēts, ka, atverot papildu centru, bēgļu uzņemšanas kapacitāti varētu vairāk nekā divkāršot. Paralēli trešdien potenciālā jaunā centra ēka esot apskatīta un sākts domāt par telpu plānojumu.

Vaicāts, vai arī šī centra atvēršanai būs nepieciešams domes lēmums, Staķis sacīja, ka ceturtdien plānots sasaukt ārkārtas Rīgas domes sēdi, kurā tiks skatīti vairāki juridiski jautājumi, tostarp par Antonijas ielas posma nosaukuma maiņu. Ja būs nepieciešams atsevišķs lēmums par centra izveidi, tad arī par to tiks lemts ceturtdienas sēdē.

Pēc domes datiem, trīs dienās, līdz trešdienas pulksten 12, reģistrēts kopumā 1101 cilvēks.

Divās dienās 343 personas reģistrētas sociālajam atbalstam, saņemti 183 garantētā minimālā ienākuma un 196 krīzes pabalsta iesniegumi, kā arī 196 pieteikumi izglītībai.

Viens no skaidrojumiem zemākam sociālā atbalsta pieteikumu skaitam, pēc mēra paustā, ir saistīts ar to, ka daļa bēgļu nav apmetušies Rīgā, tādēļ nevar pieteikties attiecīgajam atbalstam. Saistībā ar šo mērs atkārtoti aicināja arī citas pašvaldības izveidot šādus centrus.

Centrs bēgļiem sācis izsniegt arī braukšanas biļetes un SIM kartes. Ēdināšanu trešdien centrā nodrošina restorāna "Vēl vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš, savukārt turpmāk, sadarbojoties ar vairākiem ēdinātājiem, šo pakalpojumu sniegs platforma "Ziedot.lv".

Kopumā, pārejot uz apkalpošanu pēc iepriekšēja pieraksta, tiek prognozēts, ka potenciāli kritīsies arī pieprasījums pēc ēdināšanas. Mēra vārdiem, šobrīd gan nav noteikts konkrēts termiņš, līdz kuram paredzēts nodrošināt ēdināšanu, taču pašvaldība apņēmusies elastīgi pieiet šim jautājumam.

Staķis sacīja, ka trešdien no rīta aizvien centrā bija daudz cilvēku un primāri tika apkalpoti tie, kuri iestājās rindā otrdien, kā arī ģimenes ar maziem bērniem. Pārējie esot paņēmuši numuriņus, lai iestātos rindā uz priekšu.

"Principā tādai kārtībai vajadzētu būt uz pēdējo dienu, jo mēs saprotam, ka dzīvā rinda paliks – vienkārši ir cilvēki, kas to grib –, bet būs arī iespēja atnākt un paņemt numuriņu. Līdz ar to viņiem būs konkrēts laiks. Viņi redzēs savā telefonā, cikos viņiem nākt, lai nebūtu jānāk visu dienu un jāgaida," skaidroja mērs, piebilstot, ka šādai sistēmai dome ir gatava jau patlaban, taču pagaidām tiek apkalpoti tie, kuri rindā pieteicās pirmajās divās dienās.

Kā vēstīts, Staķis otrdien žurnālistiem skaidroja, ka jau šobrīd Latvijā ir vairāki tūkstoši bēgļu, tādēļ būtu jāapsver kādi soļi kapacitātes celšanas virzienā.

Lai gan otrdien norīkoti papildu darbinieki, lielāko noslodzi centrā pieredzēja Valsts robežsardze un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Pirmdien, centra pirmajā atvēršanās dienā, tas pieredzēja lielu bēgļu pieplūdumu, tāpēc veidojās rindas.

Tāpat ziņots, ka Krievijas iebrukums Ukrainā, kura laikā tiek terorizēti bombardēti civiliedzīvotāji, ilgst jau gandrīz divas nedēļas. Latvija un citas valstis steigušās palīgā kara postītajai valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!