Foto: LETA

Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols šonedēļ sola iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) materiālus, kas liecinot par augstākā līmeņa korupciju un spiedienu uz aģentūru dažādu konkursu rīkošanas laikā, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Ozols LTV raidījumā "Jauna nedēļa" paziņojis, ka "aģentūrai tika uzdots slēgt līgumu, kas nav ne pēc jēgas, ne pēc nepieciešamības, ne pēc cenas svarīgs valstij." Konkrētu spiediena avotu viņš gan nenosauca, taču raksturoja to, kā "ļoti augstu valsts amatpersonu".

Savukārt vēl pirms tam Latvijas Radio raidījumā viņš norādījis, ka naudas medītājs un politiskā atbalsta saņēmējs ir starptautiskā auditorkompānija "Ernst&Young", vēsta "Neatkarīgā".

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce pieprasīja aģentūras vadītāja paskaidrojumus. Viņš saņēma visai lakonisku atbildi: "Šobrīd gatavoju informāciju iesniegšanai tiesībsargājošajām iestādēm."


Ozola traktējumā šis ir stāsts par mēģinājumu no valsts izblēdīt vairāk nekā miljonu latu.

Laikraksta "Neatkarīgā" rīcībā nonākusi elektroniska sarakste, kas saistīta ar apšaubāmiem konkursiem, figurējot EM valsts sekretāra Pūces, Ministru prezidenta padomnieka tautsaimniecības jautājumos Ginta Freimaņa, premjeram tieši pakļautā Pārresoru koordinācijas centra eksperta Jāņa Zvīguļa vārds.

Pūce un Frei,manis laikrakstam kategoriski noliedza spiedienu uz aģentūru un kādu konkrētu īgumu uzspiešanu.

Tieši Zvīgulis 2010. gadā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai prezentēja ieceri izveidot centralizētu investīciju projektu portfeli. Toreiz viņš to darīja, pārstāvot uzņēmumu "Invest In".

Lai gūtu pamatojumu kādu valsts funkciju vai uzdevumu atdošanai privātajam sektoram, būtu nepieciešams apliecinājums valsts nespējai pildīt šīs funkcijas. Ozols uzskata, ka LIAA gadījumā šāds apstiprinājums vai drīzāk iegansts meklēts ar audita palīdzību. Tas, ka Investīciju piesaistes sistēmas neatkarīgu novērtējumu veiks "Ernst&Young Baltic", viņam pateikts, vēl pirms Ekonomikas ministrija bija izsludinājusi konkursu par šā pētījuma veikšanu, ziņo laikraksts.

Vēl pirms oficiāli kļuva zināms auditors, turpinājās "Ernst&Young Baltic" sarakste ar aģentūru par iespēju īstenot pusotru miljonu latu vērtu pētījumu, kura rezultāts būtu padomi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem kā kļūt konkurētspējīgiem, bet šī iecere netiek īstenota.

Audita novērtējuma gala ziņojumā vairākās vietās iekļauta norāde uz nepieciešamību pētīt klientu apmierinātību, kaut gan gadā aģentūra saņēmusi tikai sešas sūdzības, turklāt apmierinātības mērīšana jau notiek, un arī pētījumā parādās galvenokārt pozitīvas atsauksmes no aptaujātajiem uzņēmumiem. Tomēr auditorkompānija rekomendē: "LIAA vajadzētu ieviest klientu apmierinātības uzlabošanas procesu."

Un tikai pāris dienu pēc gala ziņojuma sagatavošanas – šā gada 27. martā – Jānis Meirāns Ozolam piesūtīja "Ernst&Young Baltic" piedāvājumu pētīt klientu sūdzības. Kopējās izmaksas esot 50 000 latu, bet, "lai nav tik mežonīgs cipars", pasūtījumu varot sadalīt, vēsta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!