Rīgā šobrīd ir aptuveni 700 ielas bērnu, kuriem iela ir kļuvusi par ierastu mājokli vai iztikas avotu. Kaut gan Latvijā nav vienotu statistikas datu par ielas bērniem, dažādu institūciju dati liecinot, ka 2000. gadā skolu neapmeklēja 2523 bērni, no tiem 75% - sociālu iemeslu dēļ.
Savukārt nepilngadīgo profilakses centrā uzturējušies 644 bērni, bet Valsts policijas uzskaitē par noziedzīgiem nodarījumiem esošo bērnu skaits sasniedza 3923 bērnus.

Rīgas Sociālās palīdzības dienestu atbalsta nodaļas ģimenēm un bērniem dati liecina, ka pērnā Latvijā reģistrētas 1258 nelabvēlīgās un riska ģimenes, kurās dzīvo 2501 bērns.

Pēc UNICEF pētījuma, ielas bērnu problēmas pamatā ir Latvijas nesakārtotā likumdošana, kā arī koordinācijas un sadarbības trūkums starp dažādām bērnu tiesību aizsardzības institūcijām. Kā problēmas rašanās cēloņi minēti arī nepietiekamais atbalsts veselības aprūpei un izglītībai, ģimenes atbalsta politikas trūkums valstī, nepietiekams psiholoģiskās, sociālās palīdzības un brīvā laika pavadīšanas iespēju nodrošinājums un ekonomiskās problēmas valstī.

Savukārt aprīlī un maijā "Sorosa fonds - Latvija" sadarbībā ar "Consesnsus" uzsāk sabiedrības informēšanas kampaņu par ielas bērniem "Bērni, kuri ir". Kampaņas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību ielas bērnu problēmai, izplatot informatīvos materiālus preses izdevumiem un veidojot televīzijas raidījumus.

Akcijas ietvaros profesionāļi, kuri strādā ar ielas bērniem, ir sagatavojuši rakstu ciklu, kurā mēģināts rast problēmas efektīvu risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!