Foto: Valsts kanceleja
Otrdienas, 10. augusta, Ministru kabineta sēdē iecerēts vienoties par paātrinātu Latvijas Austrumu robežas izbūvi, kā arī virzīt normatīvo aktu grozījumus, kas dotu Valsts robežsardzes amatpersonām lielākas pilnvaras, apkarojot nelikumīgo ieceļošanu uz robežas, pēc pirmdien notikušās Sadarbības sanāksmes medijiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers arī atgādināja, ka pēc iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) rosinājuma, otrdienas valdības sēdē arī tiks lemts par ārkārtas situācijas izsludināšanu trīs pierobežas novados.

Kariņš uzsvēra, ka jautājumā par valsts Austrumu robežu koalīcijas partneru vidū valda vienprātība. Politiķa sacītajam pievienojās arī pārējo partiju pārstāvji. Premjers arī uzsvēra, ka robežas apsargāšanā šobrīd palīdz Zemessardze.

Saeimas "Attīstībai/Par!" frakcijas vadītājs Juris Pūce medijiem norādīja, ka pašreizējā migrantu plūsma nav pašiniciatīva, bet vienas kaimiņvalsts apzināts mēģinājums iedarboties uz Latvijas un Eiropas Savienības politiku. Pūce uzsvēra, ka šajā migrantu plūsmā ir novērojamas hibrīdkara pazīmes.

Runājot par Austrumu robežas izbūvi, Pūce atzīmēja, ka "daudzu gadu garumā nav atrasts pareizais ātrums [robežas izbūvei], taču tagad, vismaz pagaidu režīmā, mēs to varam izdarīt".

Nacionālo apvienību pārstāvošais kultūras ministrs Nauris Puntulis uzsvēra, ka viņa pārstāvētā partija atbalstīs Golubevas virzītos rosinājumus. Tādu pašu viedokli pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Jau vēstīts, ka kopš šā gada 6. augusta Valsts robežsardze pieķērusi kopumā 278 nelegālus Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsotājus. Lielākais skaits vienā dienā – 140 – notverti pirmdien, portālu "Delfi" informēja Valsts robežsardzē. Attiecīgi pērn par valsts austrumu robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturēts septiņreiz mazāk cilvēku nekā pēdējās četrās dienās.

Iepriekš Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un Golubeva paziņoja, ka Latvija plāno pasteidzināt Latvijas-Baltkrievijas robežas infrastruktūras izbūvi un piesaistīt papildu armijas spēkus tās drošībai.

Ja Valsts robežsardze nolemtu nākt ar rosinājumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, tad arī Golubeva ar šādu rosinājumu būtu gatava vērsties valdībā.

Jau vēstīts, ka Golubeva ar 10 soļu rīcības plānu pagājušajā nedēļā iepazīstināja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!