Latvijas un Lietuvas muitas un robežsardzes amatpersonas otrdien parakstīja vienošanos par Kopējās darbības tehnoloģisko shēmu apvienotajā caurlaides caurlaides punktā Grenctāle – Saloči, raksta “Neatkarīgā Rīta Avīze” (NRA).
Vienošanās pamatā ir vienpusējās robežkontroles princips, t. i., robežkontrole tiek veikta, tikai iebraucot savā valstī, un iebraukšanas puses dienesti vienlaikus veic arī kaimiņvalsts izbraukšanas nosacījumus.

Attiecībā uz fizisko personu kontroli, vieglajiem transportlīdzekļiem un autobusiem šis nosacījums tiks izpildīts pilnībā, bet kravas mašīnām tiks veikta tikai izbraukšanas muitas kontrole un nepieciešamās sanitārās formalitātes, raksta NRA.

Robežsardzes pārvalde uzsvēra, ka Latvijas un Lietuvas robežapsardzes dienesti sadarbībā ir pavirzījušies pat tālāk nekā attiecīgie Eiropas valstu dienesti, jo turpmāk efektīvāk tiks izmantotas abām pusēm pieejamās elektroniskās informācijas sistēmas, kas ļaušot ātrāk atklāt meklējamās personas, transportlīdzekļus un viltotus dokumentus. Tā kā Lietuvā atbilstošas datorsistēmas tiks ieviestas tikai nākamo divu gadu laikā, Lietuvas robežsargi piedalījās datorapmācības kursos Latvijā, lai varētu izmantot attiecīgās Latvijas elektroniskās datu bāzes, stāsta NRA.

Kontrolpunkta jaunā darbības shēma stāsies spēkā pēc divām nedēļām, un tā ļaus ievērojami paātrināt robežas šķērsošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!