Foto: Pixabay

Saeima šonedēļ otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas paredz precizēt pabalsta saņemšanas kārtību bijušajiem pašvaldību vadītājiem, kuri nav pārvēlēti nākamajā sasaukumā, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Plānots, ka tiem pašvaldību domju priekšsēdētājiem un viņu vietniekiem, kuri amatā bijuši no 1990. gada 4. maija līdz 2021. gada 30. jūnijam, līdzšinējā pabalsta izmaksa saglabāsies arī turpmāk. Šāds nosacījums atbalstīts, ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu.

Savukārt uz tiem deputātiem, kurus ievēlēs nākamajās pašvaldību vēlēšanās, regulējums par pabalstu bijušajiem pašvaldību vadītājiem neattieksies, paredz grozījumi.

Patlaban pabalsta apmērs pēc amata atstāšanas bijušiem pašvaldību vadītājiem noteikts divu minimālo mēnešalgu apmērā un to var piešķirt piecus gadus pirms pensijas vecuma vai vēlāk, ja persona nestrādā un nesaņem bezdarbnieka pabalstu.

Likuma grozījumi rosināti, ņemot vērā Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par sociālās iekļaušanas politikas mērķu sasniegšanu. Pašvaldības ik gadu sociālajai aizsardzībai tērē ap 249 miljoniem eiro, un, izmantojot šo naudu mērķtiecīgāk, būtu iespējams panākt labākus rezultātus nabadzības riska mazināšanai, pauž grozījumu autori.

Likumprojekta autori grozījumu anotācijā arī norādījuši, ka ikmēneša pabalstu saņēmēju skaits būtiski varētu palielināties pēc nākamgad gaidāmajām jauno novadu pašvaldību vēlēšanām. Ja šī pabalsta piešķiršana netiktu pārskatīta, tad vēl vairāk varētu samazināties finansējuma pieejamība sociālajai palīdzībai un citiem atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem.

Izmaiņas trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāskata par likumprojekta virzību parlamentā atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, kā arī Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!