Foto: DELFI Reporter

Patlaban jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb "Gaismas pils" ir uzbūvēta par 90%, portālu "Delfi" informēja pilnsabiedrība "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" (NBA).

Būvnieki uzver, ka būvdarbi norit un vienmēr ir noritējuši saskaņā ar darbu grafiku, kurš ir parakstīts ar ēkas pasūtītāju. Bibliotēkas jaunās ēkas būvniecību paredzēts pabeigt šā gada maijā. Turklāt, pārmērot un optimizējot darbu, NBA līdz šim esot ietaupījusi aptuveni trīs miljoni latu no valsts budžeta līdzekļiem.

NBA gan norāda, ka steidzami nepieciešams risinājums situācijai ar infrastruktūras iepirkumu, lai turpinātu iekšdarbus, kuru pabeigšanai nepieciešama funkcionējoša infrastruktūra.

Jau ziņots, ka LNB infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbu iepirkuma konkurss tika izsludināts divas reizes, un tika saņemtas trīs sūdzības. Sākotnēji LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbu konkursā par uzvarētāju tika pasludināta AS "LX Grupa", kuras piedāvātā līgumcena bija 6 743 928 lati. Taču uzņēmums saistībā ar neatbilstību iepirkuma nosacījumiem vēlāk no konkursa tika izslēgts. Nākamo it kā saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu iesniedza kompānija "Merks", kas pārsniedz to summu, kuru var atļauties veltīt LNB infrastruktūras iepirkumam.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku būvē "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji – SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Bibliotēkas jaunās ēkas būvniecību paredzēts pabeigt 2013.gada maijā. 2013.gadā plānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām esošajām bibliotēkas ēkām, lai 2014.gada janvārī jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!