Otrdien pēcpusdienā pabeigti miglošanas darbi, lai mazinātu priežu rūsgano zāģlapseņu kaitējumu Ziemeļkurzemes mežniecībā Ventas meža iecirknī, informēja Valsts augu aizsardzības dienesta Informācijas daļā
Darbi tika uzsākti 18.jūnijā un pabeigti šodien ir pabeigti plkst. 14:00.

Visās miglošanas darbu veikšanas dienās piedalījās Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) inspektori. VAAD galvenā augu aizsardzības inspektore Inga Aizpura norādīja, ka VAS “Latvijas valsts meži” miglošanas darbus “ir veikusi saskaņā ar normatīvajiem aktiem un VAAD noteiktajām prasībām”.

Veicot miglošanas darbus, ievērota likumā noteiktā 300 metru aizsargjosla ap ūdenstilpnēm (Ventu), kā arī VAAD papildus noteiktā 250 metru drošības josla.

VAAD atgādina, ka saskaņā ar noteiktajām prasībām, apmiglotajās teritorijās, pēc augu aizsardzības līdzekļa izsmidzināšanas, vienu dienu nedrīkst doties mežā, bet ārstniecības augus nedrīkst vākt četras dienas.

Miglošana ar insekticīdu “Dimilin 80WG” notika Ziru pagastā 800 hektāru platībā, lai ierobežotu priežu rūsgano zāģlapseņu nodarīto kaitējumu mežiem. Pret ķīmiskās vielas lietošanu iebilda Latvijas Ornitoloģijas biedrības un vides ministrs Raimonds Vējonis apturēja lēmumu par “Dimilin 80WG” lietošanu, taču ministra lēmumu atcēla Vides pārraudzības valsts birojs. Speciālists skaidro, ka insekticīda sastāvā esošā darbīgā viela ātri noārdās gan ūdenī, gan augsnē. Tā nav mobila, tāpēc nepastāv risks tai ieskaloties gruntsūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!