Arta Pabrika (TP) palikšana ārlietu ministra amatā pēc demisijas raksta iesniegšanas radītu nopietnas problēmas viņam kā politiķim, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politologi.
Pabriks šonedēļ Tautas partijas (TP) valdes sēdē paziņoja par atkāpšanos no ārlietu ministra amata, taču Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) Pabrika demisiju nepieņēma un paziņoja, ka ir nolēmis runāt ar viņu, lai pārliecinātu palikt amatā.

"Daudziem radīja neizpratni jau tas, kā viņš nobalsoja valdības sēdē un dažas dienas vēlāk sacīja, ka nav apmierināts ar šo balsojumu, taču tagad, pārliecinoši paziņojot par demisiju un iesniedzot oficiālu dokumentu, un pēc dažām dienām pateikt, ka ir pierunāts palikt ministra amatā, rastos nopietni jautājumi, cik Pabriks mērķtiecīgi rīkojas, un cik stabils politiķis viņš ir," uzskata politologs Valts Kalniņš.

Viņš arī uzsvēra, ka problēmas radītu radikāla savu pozīciju maiņa īsā laika periodā.

"Savā ziņā varētu būt loģiski, ja Pabriks aizietu no TP, jo pēdējā laikā viņš par partiju ir ļoti kritiski izteicies, tajā skaitā arī par lietām, kas tik drīz nemainīsies," sacīja Kalniņš. "Var jau būt, ka viņš plāno turpināt darboties partijā opozicionāra stāvoklī, taču izskatās, ka TP līdz šim nav bijusi sevišķi toleranta pret cilvēkiem, kuri tik brīvdomīgi izsakās."

Arī politologs Ivars Ījabs uzskata, ka paliekot ārlietu ministra amatā, Pabriks izskatītos "ļoti muļķīgi".

"Protams, tā ir viņa brīva griba, aiziet vai tomēr piekrist Kalvīša prasībām, taču tādā gadījumā viņš izskatīsies ļoti muļķīgi, un to saprot visi, ieskaitot pašu Pabriku," sacīja Ījabs.

Pabriks ir labs politiķis, kurš visu laiku ir runājis par partijas iekšējo demokrātiju, ka TP ir demokrātiska partija, līdz ar to Pabrika aiziešana arī no partijas būtu "vēl viena nagla Kalvīša valdības zārkā", un jebkuram politikas vērotājam zudīs jebkādas ilūzijas, par to, kāds patiesībā ir šīs partijas darba stils, sacīja Ījabs.

"Jautājums, kā attīstīsies tālākā situācija, ja Pabriks atjaunos Saeimas deputāta mandātu, kā viņš izturēsies balsojumā par [Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku Alekseju] Loskutovu," norādīja Ījabs. "Būtu pret viņa sirdsapziņu balsot pēc Kalvīša norādījuma, taču nepakļaujoties partijas disciplīnai būt apdraudēta viņa klātbūtne TP."

Ījabs arī norādīja, ka nākamajā nedēļā situācija attīstīsies ļoti dinamiski, un tad būs redzams arī visa notiekošā rezultāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!