Ārlietu ministram Artim Pabrikam (TP) nav lielas pārliecības, ka 10.maijā Maskavā izdosies parakstīt Latvijas robežlīgumu ar Krieviju.
Ministrs šodien aģentūrai LETA sacīja, ka Latvijas valdība negrasās atteikties no tās pieņemtās robežlīgumu skaidrojošās deklarācijas, pret ko iebilst Krievija.

Pabriks uzsvēra, ka vienpusējā Latvijas deklarācija neizvirza Krievijai kādas teritoriālas prasības, turklāt tajā neesot pateikts nekas tāds, jo kaimiņvalsts pirms tam nebūtu zinājusi, piemēram, mūsu valsts aicinājumu atzīt Latvijas okupāciju.

Latvijas valdība joprojām esot gatava robežlīgumu ar Krieviju parakstīt. Ja kaimiņvalsts to atteiksies darīt, Latvija gaidīs, kad tā būs gatava šādam solim.

Pabrikam šīs nedēļas nogalē neesot bijušas konsultācijas ar Krievijas pusi, tomēr ministrs aktīvi esot sazinājies ar sabiedrotajiem Rietumvalstīs, skaidrojot izveidojušos situāciju.

Jau ziņots, ka valdība šīs nedēļas sākumā apstiprināja robežlīguma ar Krieviju skaidrojošo deklarāciju, kurā uzsver, ka parakstāmais robežlīgums netiek saistīts ar plašāku jautājumu par Latvijas prettiesiskas okupācijas seku likvidāciju.

Latvija arī deklarē, ka robežlīgums neskar, nemazina un neatņem Latvijas valstij un tās pilsoņiem starptautiskajās tiesībās, tai skaitā 1920.gada 11.augusta Latvijas un Krievijas Miera līgumā un atbilstoši starptautiskajām tiesībām Latvijas valststiesībās noteiktās tiesības un tiesiskās prasības. Tāpat Latvija deklarācijā pauž, ka robežlīguma vienīgais mērķis ir dokumentēt to robežlīniju, kas tehniski aprakstīta un funkcionē kopš 1990./1991.gada.

Deklarācijā Latvija apliecina apņēmību turpināt veidot labas un uz nākotni vērstas kaimiņattiecības ar Krieviju, kas baltās uz savstarpējo cieņu un neiejaukšanos otras valsts iekšējās lietās.

Skaidrojošā deklarācija tapusi pēc konsultācijām ar juristiem, lai parakstāmo robežlīgumu nevarētu traktēt kā neatbilstošu mūsu valsts Satversmei.

Krievijas Ārlietu ministrija ir devusi mājienu, ka var neparakstīt robežlīgumu ar Latviju, ja tam tiks pievienota Latvijas sagatavotā deklarācija. Krievija uzskata, ka ar šādu deklarāciju robežlīgums zaudē jebkādu jēgu.

"Latvijas Ārlietu ministrijas vadītāja 26.aprīlī publiskotais deklarācijas teksts nozīmē teritoriālu pretenziju izvirzīšanu Krievijai, kas līgumam par robežu starp divām valstīm laupa tā objektu un mērķi," norādījušas Krievijas amatpersonas.

"Dokumenta parakstīšana par valsts robežu ar Rīgas izvirzītajiem vienpusējiem priekšnoteikumiem zaudē jebkādu jēgu," uzsver Krievijas Ārlietu ministrija. "Krievija būs gatava parakstīt šo līgumu, tiklīdz Latvijas puse atteiksies no savas nepieņemamās deklarācijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!