Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) aicinājis Iekšlietu ministriju (IeM) steidzamības kārtā izskatīt patvēruma piešķiršanu kādam Afganistānas pilsonim, kurš ilglaicīgi nodrošinājis NATO valstu, tai skaitā arī Latvijas, kravu pārvadājumus uz militārajām bāzēm Afganistānā.

Aizsardzības ministrijas izveidotais portāls "sargs.lv" vēsta, ka to pierāda arī ārvalstnieka vēstulei Pabrikam pievienotās līgumu kopijas. Latvijas uzņēmumi, kuri sadarbojušies ar šo personu, par viņu izsakās atzinīgi un līdzšinējo pieredzi vērtē pozitīvi – darbinieks strādājis godprātīgi, kravas vienmēr nogādātas laikā, ja kāda arī nomaldījusies, vienmēr pielicis pūles, lai to atrastu.

Ņemot vērā faktu, ka Afganistānas pilsonis palīdzējis NATO sabiedrotajiem Afganistānā, viņam ar ģimeni izteikti dzīvības draudi, un cilvēks ir noraizējies, ka šie draudi arī var tikt īstenoti.

Savā vēstulē Pabrikam viņš raksta, ka "drošības situācija Afganistānā šobrīd ir kritiska un ar katru dienu pasliktinās — talibi kļūst aizvien mežonīgāki un jau nogalinājuši atsevišķus vietējos iedzīvotājus, kuri iepriekš atbalstījuši NATO spēkus Afganistānā".

"Tā kā esmu bijis Aizsardzības ministrijas un Latvijas valdības sadarbības partneris Afganistānā, es lūdzu jūsu ekselenci izskatīt manu lūgumu nodrošināt man un ģimenei iespēju pārcelties uz dzīvi Latvijā, lai dzīvotu mierā, drošībā un labklājībā. Ja talibi pie mums ieradīsies, Afganistānā dzīvi mēs nepaliksim," teikts vēstulē.

Aizsardzības ministrija lūdz Ārlietu ministriju sniegt atbalstu un nodrošināt Afganistānas pilsoņa nokļūšanu Latvijā, savukārt Iekšlietu ministriju nodrošināt patvēruma piešķiršanas procesu. Turklāt, ņemot vērā personai izteiktos draudus dzīvībai, lūgums šo jautājumu izskatīt steidzamības kārtā.

"Uzskatu, ka par atbalsta sniegšanu NATO valstīm nevienam Afganistānas pilsonim vai to piederīgajiem nav jāmaksā ar savu dzīvību, tāpēc aicinu izskatīt patvēruma sniegšanu konkrētajai personai Latvijā. Turklāt lūgums izskatīt šo jautājumu steidzamības kārtā," norāda Pabriks.

Latvijā lēmumu par patvēruma – bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu pieņem IeM Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP). Pēc alternatīvā statusa piešķiršanas personai tiek izsniegta termiņuzturēšanās atļauja uz vienu gadu. Ja gada laikā situācija izcelsmes valstī nav mainījusies, tad, pamatojoties uz personas iesniegumu, tiek izsniegta jauna uzturēšanās atļauja.

Negatīvu PMLP lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Jau ziņots, ka pēc NATO ilggadējās starptautiskās operācijas “Resolute Support” noslēguma un sabiedroto karaspēka izvešanas no Afganistānas, talibi ar spēku strauji pārņem kontroli.

Kopš pagājušās nedēļas islāmistu grupējums "Taleban" ieņēmis jau deviņas no 34 valsts provinču galvaspilsētām. Pašlaik talibu mērķis ir ieņemt lielāko pilsētu valsts ziemeļos Mazārešarīfu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!