Foto: LETA
Aizsardzības ministrija (AM) aicina Ministru kabinetu (MK) saglabāt AM budžetu vismaz 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), informēja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

MK 28.marta sēdes protokolā norādīts, ka zināšanai pieņemts AM priekšlikums par finansējuma palielināšanu, lai nodrošinātu, ka aizsardzībai tiek paredzēts finansējums 1% apmērā no IKP.

Pabriks informēja, ka MK tika apskatīts budžeta plāns turpmākajiem trim gadiem. Plānā paredzēts AM budžeta procentuāls samazinājums - to no līdzšinējā 1% paredzēts samazināt līdz 0,7% no IKP.

Ministrs uzskata, ka jau 1% no IKP aizsardzībai esot minimālais pieļaujamais līmenis. Pat 1% finansējuma ietvaros neesot iespējama militāro spēku attīstība, iespējama vien funkcionēšana esošajā līmenī, sacīja ministrs.

AM Ministru kabinetam izteikusi priekšlikumu pārskatīt attieksmi pret aizsardzības jomu, lai nepieļautu aizsardzības budžeta samazinājumu zem 1% no IKP. Šāda valsts rīcība būtu grūti izskaidrojama arī partneriem NATO, it sevišķi laikā, kad Igaunija paziņojusi, ka tās budžets aizsardzības jomai būšot 2% no IKP, apgalvoja Pabriks.

Pabriks norādīja, ka līdz šim AM ir bijusi "teicamniece" reformu īstenošanā, esot veikta finanšu līdzekļu konsolidācija un aizsardzības nozarei proporcionāli veikts vislielākais finansējuma samazinājums - apmēram 50% apmērā.

Ministrs piebilda, ka 2008. un 2009.gadā AM atlikusi virkni maksājumu par līgumu izpildi, un šobrīd šie atliktie maksājumi starptautiskajiem partneriem esot jāatmaksā, līdz ar to AM nepieciešami līdzekļi līgumsaistību izpildei.

Ministrs cerot, ka minētie argumenti būs pietiekami, lai pārskatītu AM budžeta finansējuma apmēru. Tāpat tiekot cerēts ne tikai uz koalīcijas, bet arī opozīcijas partiju izpratni par jautājuma nozīmīgumu. "Ceru, ka politiskās partijas negrib Latviju padarīt par valsti, kas vairs neatbilst NATO kritērijiem un nespēj sniegt ieguldījumu aliansē," teica Pabriks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!