Foto: DELFI
Aizsardzības resoram nākamā gada budžetā paredzētais samazinājums ir aptuveni pieci miljoni latu, savukārt aizsardzības ministrs Atis Pabriks ("Vienotība") ar sociālo garantiju atjaunošanu cer uz armijnieku atgriešanos dienestā.

Pabriks pirmdien žurnālistiem pastāstīja, ka nākamā gada budžetā paredzētais samazinājums ir aptuveni pieci miljoni latu un ietaupījums pārsvarā tiks rasts uz tā, ka Aizsardzības ministrija veikusi ātrākus maksājumus par iepirkumiem. Nelielu summu plānots atrast arī ministrijas centrālajā aparātā.

Ministrs gan skaidri neatbildēja, vai arī šāds budžeta samazinājums liks ierēdņiem uzteikt darbu, taču šāda iespēja netiek izslēgta, kaut arī lielu manevra iespēju attiecībā uz personālu pēc iepriekšējām samazināšanām vairs nav.

Šāds samazinājums gan nelikšot samazināt aizsardzības resora kapacitāti, ja šie grozījumi paliek spēkā tādi, kādi tie ir pašlaik.

"Kas attiecas uz bruņotajiem spēkiem, mēs esam ļoti daudz zaudējuši, un mums patiesībā jāmēģina cilvēkus piesaistīt atpakaļ darbā," uzsvēra ministrs. Piesaistīšana notikšot ar sociālajām garantijām, proti, iepriekš valdība lēmusi, ka sociālās garantijas karavīriem jāatjauno 2012.gadā.

"Tas ir tas, uz ko daudzi mūsu karavīri gaida, mums principā būs jāpanāk lūzums šajā situācijā, tieši veidojot 2012.gada budžetu. Es domāju, ka mēs to izdarīsim," viņš sacīja.

Ministrs domā, ka nākamgad cilvēki neatstās bruņotos spēkus, jo situācija ir izlīdzinājusies. "Mēs uz leju vairs neejam un vairs neiesim bruņotajos spēkos. Mēs to nevaram pieļaut!"

Aizsardzības resors ir viens no tiem, kas budžeta samazināšanas dēļ līdz šim cietis visvairāk, un Aizsardzības ministrija ir viena no tām ministrijām, kas visveiksmīgāk veikusi strukturālās reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!