Foto: LETA

Kanādas un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līgums (CETA) būs apliecinājums ES un Rietumu spējai noturēt ietekmi globālajā politikā un ekonomikā, norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Viņš uzsver, ka Latvijai ir eksistenciāli svarīgi, lai ES un Rietumi notur savu ietekmi.

Gadījumā, ja CETA netiek parakstīts, sekas Eiropai var būt draudīgas.

"Neparakstot līgumu ar Kanādu, sekas Eiropai var būt līdzīgas kā "Brexit" gadījumā. Ja ES pēc septiņus gadus ilgušajām sarunām ar Kanādu nespēja panākt vienošanos, tad rodas jautājums - ar ko gan ES vispār vēl var vienoties," jautājoši atzīmē Pabriks.

Viņš skaidro, ka līguma nenoslēgšanas gadījumā vairākas ES valstis, kuras iepriekš bija nodevušas tiesības lemt par ES bloka starptautiskajiem tirdzniecības līgumiem EP, varētu gribēt prasīt šīs tiesības atpakaļ. Tas savukārt varētu veicināt bloka šķelšanos.

Lūgts komentēt iemeslus esošajām grūtībām ar CETA parakstīšanu, Pabriks norāda, ka tas ir līderības trūkums ES un pakļaušanās populismam.

Pēc viņa domām, tuvāko dienu laikā izšķirsies tas, vai ES spēj vai nespēj būt vienota, centienos stiprināt ES un Rietumu politiskās un ekonomiskās attiecības.

"Tas ir ģeopolitiski nozīmīgs līgums. Latvijai tas ir eksistenciāli svarīgs jautājums. Proti, Latvijai un Austrumeiropas valstīm kopumā ir būtiski, lai ES un Rietumi ir spējīgi vienoties un noturēt savu ietekmi globālajā politikā un ekonomikā," uzsver Pabriks.

Kā ziņots, sestdien EP prezidents Martins Šulcs paziņoja, ka CETA ir jāparaksta nākamnedēļ pēc domstarpību pārvarēšanas ar Beļģijas Valonijas reģionu.

Valonijas parlaments pagājušajā nedēļā nobalsoja par CETA bloķēšanu, tādējādi liedzot Beļģijas valdībai akceptēt līguma parakstīšanu.

Taču, lai līgumu parakstītu, nepieciešama visu ES dalībvalstu piekrišana.

Sarunas par CETA tika pabeigtas jau 2014.gadā, taču, Eiropā pieaugot pretestībai, tā ieviešana tika kavēta. Līgums apvienotu 500 miljonus cilvēku apdzīvoto ES ar pasaulē desmito lielāko ekonomiku.

Līguma pretinieki uzstāj, ka tas dod pārlieku lielu varu daudznacionālajām kompānijām, kā arī apdraud vides un patērētāju aizsardzības standartus.

Aktīvisti arī norāda, ka CETA rada bīstamu precedentu, kas pavērs ceļu līdzīga līguma noslēgšanai starp ES un ASV jeb TTIP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!