Politiskā deklarācija par Latvijas un Krievijas attiecībām netiks parakstīta tuvāko mēnešu laikā, intervijā laikrakstam "Ņezavisimaja gazeta" atzinis ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP).
Runājot par deklarācijas projektu, Pabriks norāda, ka šī dokumenta būtība ir godīgi runāt par vēsturi. Dokumentā tāpat jārunā par vērtībām, kuras nepieciešams likt jaunās Eiropas un globālās politikas pamatos, - tās ir demokrātija, brīvība, cilvēktiesības un valstu suverenitāte.

Pēc Pabrika domām, ja deklarācijā neparādīsies godīga attieksme pret vēsturiskajiem notikumiem, tā nekļūs par "izlīguma deklarāciju".

Ministrs atzīst, ka Krievijas piedāvātais deklarācijas teksts šai ziņā ir izvairīgs un faktoloģiski neprecīzs. "Gribu atzīmēt, ka kopējais Krievijas piedāvātā projekta tonis ir vērsts uz saskaņas punktu meklējumiem," tomēr norāda ministrs. "Arī mūsu deklarācijas variants ir tāds."

Lai vienotos par deklarāciju, būs nepieciešams kopīgs un diezgan ilglaicīgs darbs, atzīst ārlietu resora vadītājs. "Tāpēc nav pareizi saistīt deklarācijas parakstīšanu ar jebkuru citu dokumentu, kura parakstīšanu gaida abu valstu pilsoņi," sacījis Pabriks. Viņš uzsver, ka robežlīgumu iespējams parakstīt jau līdz maijam.

Latvija tieši nesaista Otrā pasaules kara beigu svinības ar Latvijas okupācijas fakta atzīšanu no Krievijas puses, norāda ministrs. Latvija 9.maija svinībās Maskavā būs pārstāvēta tādēļ, ka uzvara pār nacismu bija nozīmīgs pasaules mēroga notikums. Taču Latvija nevar nerunāt par tiem notikumiem Eiropā, kas sekoja Otrā pasaules kara beigām - par dzelzs priekškaru, Latvijas neatkarības zaudēšanu, represijām pret daudzu Eiropas valstu iedzīvotājiem, tai skaitā krieviem.

Latvijas un Krievijas attiecību uzlabošanai traucē starp abām valstīm valdošā neuzticēšanās. Diemžēl nav iespējams veidot abu valstu attiecības no "baltas lapas", kā to piedāvā Krievijas puse, atzīst Pabriks.

Viņš uzsver, ka ne visi Krievijā ir gatavi atklāti un godīgi diskutēt par visiem abu valstu savstarpējo attiecību jautājumiem. Taču jau tagad ir iespējams pārrunāt praktiskus jautājumus, piemēram, sagatavoto līgumu parakstīšanu, ekonomisko attiecību veicināšanu, starpvaldību komisijas darba atjaunošanu, Eiropas Savienības un Krievijas attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!