Foto: LETA

Būtiskākais transatlantiskās alianses un globālais drošības izaicinājums ir pretoties valstīm, kas vēlas var jaunām tehnoloģijām realizēt vecas ambīcijas, piedaloties "Briseles foruma" diskusijā, paziņojis Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Ķīna un Krievija ar vecām ambīcijām ir pirmās valstis, kas izmanto šīs jaunās tehnoloģijas. Tie ir bīstami ieroči, un mums vēl nav visas atbildes, kā tam pretoties," izteicies Pabriks.

Aizsardzības ministrs vērtējis, ka kodolieroči Krievijas arsenālā esot tikai viens no tās agresiju veicinošiem apstākļiem. "Krievijas vadība izmanto iesakņojušos nacionālismu un pretrunas, kas rodas, definējot to kā Eiropas vai Austrumu reģiona valsti. (...) Tāpat tiek izmantoti kibertelpas drošības trūkumi un dažādas sabiedrības dezinformācijas taktikas, par ieroci izmantojot Kremlim pakļautus masu medijus," teicis Pabriks.

Aizsardzības ministrs uzsvēris, ka viņam nav šaubu par ASV un pārējo NATO dalībvalstu palīdzību gadījumā, ja Latvijā iebruktu sveši militāri spēki, taču plašākā kontekstā viņš vēlētos redzēt labākas attiecības starp ASV un pārējām sabiedrotajām valstīm, piemēram, ekonomikas jautājumos.

Kā ziņots, Pabriks šonedēļ apmeklēja NATO Ziemeļatlantijas padomes ministru sanāksmi Briselē. Sanāksmē NATO dalībvalstu ministri pārrunāja turpmākos uzdevumus NATO apmācības operācijā "Resolute Support" Afganistānā, kā arī citus aktuālos aizsardzības jautājumus, tostarp Vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu līguma nākotni Krievijas saistību neievērošanas dēļ.

Tāpat sanāksmēs laikā norisinājās Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas dalībvalstu ministru tikšanās, kurā pārrunāti turpmākie darbi kaujas grupas spēju pilnveidošanā un integrēšanā Latvijas aizsardzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!