Foto: DELFI

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līderis Artis Pabriks, visticamāk, ir "ļoti nopietni maldināts", jo no drošības dienestiem informācija nevar noplūst, tā, komentējot Pabrika svētdienas vakara izteikumu par to, ka Aldis Gobzems ("KPV LV") nesaņems pielaidi valsts noslēpumam, pauda pats Gobzems.

Pirms sestās sarunu kārtas par valdības veidošanu pēc Gobzema piedāvātā darba plāna, politiķis skaidroja, ka nevar būt situācija, kad no drošības dienestiem noplūst informācija, "tas būtu pilnīgs absurds". Līdz ar to Pabriks, visticamāk, ir "ļoti nopietni maldināts".

Tāpat viņš vērsa uzmanību, ka jau 9. oktobrī ir sazinājies ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāju Jāni Maizīti un piedāvājis sniegt par sevi visu nepieciešamo informāciju. To gan Maizītis esot noraidījis. Gadījumā, ja SAB vadītājs noliegs šo informāciju, Gobzems ir gatavs uzrādīt abu saraksti.

Jāpiebilst, ka 9. oktobrī 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti vēl nebija apstiprināti. Tomēr politiķis uzskata, ka šī sarakste pierāda Maizīša "nevēlēšanos saņemt informāciju". "Es esmu gatavs satikties, sniegt informāciju katru dienu, sniegt visu vajadzīgo informāciju, bet es esmu saņēmis atraidījumu jau oktobra sākumā," pauda "KPV LV" līderis.

Vēstīts, ka Pabriks svētdien TV3 raidījumā "Nekā personīga" kritizēja Valsts prezidenta Vējoņa lēmumu premjera amatam nominēt Gobzemu.

"Es biju pārsteigts par Valsts prezidenta pirmajiem diviem soļiem. Tiek pieņemti negaidīti lēmumi, kuriem nav pamatojuma. Mēs šobrīd esam situācija, kur mums jāsaprot, vai mēs vispār varam iet valdībā, kur premjeram nav pieejas valsts noslēpumam, arī NATO aprites noslēpumiem," intervijā sacīja Pabriks.

"Tā informācija, kas ir manā rīcībā rāda, ka gan man, gan Valsts prezidentam ir ļoti liels pamats uzskatīt, ka Aldim Gobzemam pielaides nebūs, vai jebkurā gadījumā nebūs tuvākajā laikā. Un, ja tā notiek, šāda valdība nevar pastāvēt," piebilda politiķis.

Pabriks uzsvēra, ka Vējonim ir jābūt informētam par Gobzema iespējamo neatbilstību valsts noslēpuma pielaides prasībām: "Man ir radies iespaids, ka prezidents ir ignorējis drošības institūciju dotos signālus. Es uzskatu, ka prezidents to nevar darīt."

Ziņots, ka Valsts prezidents pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēmis uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Aldim Gobzemam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!