Foto: F64

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzskata, ka eiro ieviešana veicinās Latvijas valsts drošību, lai arī atsevišķās kaimiņvalstīs esot spēki, kas nevēlas Latvijas pievienošanos šai valūtai.

"Eiro ieviešana noteikti ir viens no drošību stiprinošiem faktoriem. Pievienošanās eiro veicinās mūsu drošību. Kāpēc? Tāpēc, ka pievienošanās eiro valūtai ir integrācijas procesa padziļināšana Eiropas kontinentā, un Latvijas viena no lielākajām ģeopolitiskajām problēmām ir tā, ka mēs dažādās lietās neesam joprojām integrēti ar pārējo Rietumeiropu, Centrāleiropu, piemēram, enerģētikas laukā," sacīja Pabriks.

Ministrs piedāvā vadīties pēc bijušā Somijas prezidenta Marti Ahtisāri principa. Kad Somija pievienojās ES, viņš teicis somiem, ka jebkurā ES integrācijas jautājumā, ja notiek kāda tālākā virzība, tad somiem ir "jāsēž pie šī galda". Pabriks domā, ka Somijas un Latvijas ģeopolitika ir ļoti līdzīga daudzos aspektos, un Latvijai šis Ahtisāri princips būtu jāattiecina.

"Ja mēs esam ārpus eiro pēc tam, kad esam gribējuši eiro ieviest - tas nozīmē, ka esam cietuši sakāvi kā valsts un esam izvēlējušies, ka mums šī integrācija nerūp, un tas padara ļoti psiholoģisku sliktu vidi visiem pārējiem drošības jautājumiem," uzskata ministrs.

Runājot par atsevišķu politisku spēku un iedzīvotāju daļas nostāju pret eiro ieviešanu, ministrs norādīja, ka tam ir vairāki iemesli.

Iedzīvotāju skepsi Pabriks skaidro ar viņu bailēm par savu ekonomisko un sociālo stāvokli un bailēm no kaut kā jauna.

"Tas ir dabiski, ka cilvēki grib nomērīt pirms viņi nogriež, bet lielā mērā aptaujas ir saistītas ar vispārējo skepsi par valdību. Ja, piemēram, sabiedrības uzticība valdībai un valstij ir zema, tad neatkarīgi no tā, vai tiek piedāvāts labs vai slikts lēmums, ir lielāka iespēja, ka sabiedrība no sākuma būs skeptiska nekā optimistiska. Diemžēl tas ir psiholoģiski," uzsvēra ministrs.

Runājot par opozīcijas skeptisko attieksmi pret eiro, ministrs norādīja, ka tā daļēji ir saprotama, jo ja valdība ir uzņēmusi eiro ieviešanas plānu un tā cietīs neveiksmi, tad opozīcija savā ziņā to varētu interpretēt kā savu veiksmi. "Man gan jāsaka, ka šeit opozīcija kļūdās, jo nav nulles spēles noteikumi - ja koalīcija zaudē, tad opozīcija vinnēs. Ja mēs nepievienojamies eiro, tad zaudētāji būs visi, arī opozīcija," uzsvēra Pabriks.

Ministrs uzsver, ka ir aprindas arī Latvijas kaimiņvalstīs, kuras nevēlas, lai palielinātos Latvijas drošība, Eiropas integrācijas process padziļinātos, un līdz ar to tās nevēlas, ka ģeopolitiski Latvijai ir eiro. "Šeit ar visādiem netiešiem mehānismiem ir iespējams publisko viedokli iespaidot - vai nu informācijas telpā vai ar draugiem atsevišķās partijās, vai kaut kur citur," piebilda ministrs.

Pabriks gan nevēlējās nosaukt valstis, kurās ir aprindas, kas nevēlas Latvijas pievienošanos eiro. "Es nesaukšu vārdā, tomēr ministrs esmu. Taču jūs paši variet minēt," norādīja Pabriks.

Vairāk nekā puse jeb 56% Latvijas iedzīvotāju nepiekrīt, ka Eiropas Ekonomiskajā un monetārajā savienībā jābūt vienotai valūtai, liecina jaunākā Eiropas Komisijas socioloģisko pētījumu centra "Eurobarometer" veiktā aptauja.

Latvija eiro plāno ieviest no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!