Arī Latvija vēl nesen pārdzīvoja tirāniju un atradās pārejas valsts statusā, kā laikā pieredzēja starptautisku atbalstu, tādēļ šobrīd aktīvi iesaistās Eiropas Savienības (ES) un NATO apmācības misijās Irākā, kā arī turpina divpusējās palīdzības programmas, - tā trešdien, uzstājoties ASV un ES rīkotā starptautiskā konferencē par Irākas politisko un ekonomisko nākotni, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP).
Ministra preses sekretāre Dagnija Stuķēna informēja, ka Pabriks uzsvēris: Latvija turpinās piedalīties Irākas atbalstīšanā.

Pirms 15 gadiem Latvija bija okupēta, nebrīva un nedemokrātiska - šobrīd tā ir ES un NATO dalībvalsts, kura turklāt ir gatava dalīties ar citiem, norādīja ārlietu ministrs.

Pēc Huseina gāšanas Irākā ir notikušas dramatiskas izmaiņas. Neraugoties uz risku, Irākā ir notikušas vēlēšanas un nodibināta pārejas valdība. Tomēr vēl ir daudz darāmā, tai skaitā jāapstiprina konstitūcija. Pabriks arī pauda gandarījumu, ka konstitūcijas izstrādei piesaistīti sunnīti.

"Irākas iedzīvotāju gaidas jāspēj attaisnot ar starptautiskās sabiedrības un pārejas valdības centieniem," norādīja Pabriks.

"Mēs stāvam plecu pie pleca ar Irāku brīdī, kad tā stiprina demokrātiskās institūcijas un uzlabo savas tautas drošību un labklājību," sacīja ārlietu ministrs.

Latvija turpinās iesaistīt savus bruņotos spēkus daudznacionālajā divīzijā, kas dien Irākā. Tas notiks līdz brīdim, kad Irākas drošības spēki būs gatavi uzņemties visu atbildību par drošības uzturēšanu savā valstī.

Pabriks gan atzina, ka cena par Irākas demokratizāciju ir traģiski augsta - joprojām terora aktos bojā iet vietējie iedzīvotāji.

Latvija dāvinājusi Irākas armijai ieročus, sniegusi apmācību dažādās jomās, kā arī palīdzējusi saglabāt Irākas kultūrmantojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!