Latvijas karavīru atsaukšana no Irākas būtu pāragra, nepamatota un ārpolitiski tuvredzīga - tā līdzinātos bēgšanai no vēl nepabeigta darba, uzskata ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP).
“Bēgšana no Irākas, atstājot iesākto nepabeigtu, būtu nepareizs signāls gan Irākas valdībai un iedzīvotājiem, gan arī tiem, kas ar terora palīdzību cenšas destabilizēt stāvokli Irākā,” pauž ministrs šodien izplatītajā paziņojumā.

Stāvoklis Irākā patlaban ir tik sarežģīts un nestabils, ka šīs valsts drošības spēki joprojām nevar iztikt bez ārvalstu palīdzības. “Starptautiskiem spēkiem aizejot no Irākas, situācija kļūs neprognozējama un bīstama,” ir pārliecināts ministrs.

Viena no valdības koalīcijas partijām - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - otrdien nāca klajā ar nostāju, ka neatbalstīs Latvijas karavīru misijas Irākā termiņa pagarināšanu.

Savukārt Pabriks uzsver - Latvija ir iesaistījusies starptautiskajā koalīcijā, mūsu karavīri Irākā atrodas saskaņā ar Saeimas mandātu un Latvijas vienpusēja rīcība varētu radīt iespaidu par Latviju kā neuzticamu partneri.

“Mēs esam iestājušies NATO un Eiropas Savienībā - tādejādi pirmo reizi vairāku paaudžu laikā mums ir izdevies panākt garantijas Latvijas valsts drošībai, bet vienlaikus mūsu pienākums tagad ir sniegt šo drošību arī citiem,” uzsver ministrs.

Pabriks atgādina, ka Irākas valsts pamatelementi - varas un drošības struktūras, kā arī pati Irākas konstitūcija vēl atrodas izveides stadijā.

Starptautiskās koalīcijas spēki atrodas Irākā, balstoties uz Irākas pagaidu valdības lūgumu un ANO rezolūciju, atgādina ministrs. “Salīdzinājumam - PSRS karspēks iebruka Afganistānā, lai pakļautu un paliktu, bet starptautiskā koalīcija ir Irākā, lai palīdzētu un tad šo valsti atstātu,” viņš piebilst.

“Starptautiskais karaspēks nepaliks Irākā nevienu dienu ilgāk, kā tas nepieciešams,” uzsvērts ministra paziņojumā. “Tas tiks izvests, kad tiks stabilizēta drošības situācija Irākā un Irākas valdība un drošības spēki paši spēs nodrošināt šīs situācijas kontroli”.

Spēkā esošais likums paredz Latvijas karavīru dalību operācijā Irākā līdz šā gada beigām.

Kopš misijas sākuma Latvijas karavīri atrodas Polijas vadītā kontingenta sastāvā, taču šīs valsts valdība aprīlī paziņoja par sava militārā kontingenta izvešanu no Irākas gada beigās.

Plānots, ka no nākamā gada Latvijas karavīri dienēs Dānijas militāro vienību sastāvā, līdz ar to viņiem arī būs jāmaina dislokācijas vieta, iepriekš pastāstīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs.

Dāņiem Irākā ir 400 līdz 500 karavīru kontingents. Savukārt no Latvijas misijā patlaban piedalās 133 karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!