Foto: LETA

Latvija ir gatava padziļināt bruņoto spēku sadarbību ar Ukrainu, šodien telefonsarunā savam Ukrainas kolēģim solījis Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pirmdien Pabriks telefonsarunā ar Ukrainas aizsardzības ministru Andriju Taranu, kas notika pēc Ukrainas puses iniciatīvas, apsprieda Ukrainas un Eiropas drošības tendences, paužot vienotu redzējumu par turpmāko sadarbību aizsardzības jomā, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

"Ukrainai ir neatsverama loma Eiropas drošības situācijas stiprināšanā, un Latvija turpinās sniegt atbalstu NATO partnervalstij Ukrainai tās ceļā uz eiroatlantisko integrāciju, kā arī ir gatava padziļināt abu valstu bruņoto spēku sadarbību," telefonsarunā uzsvēra Pabriks.

Savukārt Tarans pateicās par Latvijas pastāvīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, pauda vēlmi attīstīt divpusējo sadarbību un apliecināja Ukrainas apņemšanos turpināt sniegt ieguldījumu reģionālās drošības un stabilitātes sekmēšanā.

Latvija regulāri sniedz atbalstu Ukrainai gan nodrošinot apmācību, gan organizējot humāno palīdzību.

Jau ziņots, ka šī gada aprīlī notika pirmais Latvijas-Ukrainas tiešsaistes seminārs par sabiedrības noturības stiprināšanu un iesaisti valsts aizsardzībā. Divpusējus pieredzes apmaiņas pasākumus par visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanu plānots organizēt arī turpmāk, Latvijai sniedzot praktisku atbalstu Ukrainai valsts aizsardzības spēju un sabiedrības noturības stiprināšanā.

Nacionālie bruņotie spēki sniedz ieguldījumu Ukrainas iekšējās aizsardzības spēju stiprināšanā, nodrošinot taktiskās šaušanas apmācību Ukrainas bruņoto spēku instruktoriem, kā arī kursus ūdenslīdējiem.

Tāpat divpusējā militārā sadarbībā Latvija atbalsta Ukrainas bruņoto spēku pārstāvju studijas Baltijas Aizsardzības koledžā, katru gadu finansējot studijas apvienotās vadības un štāba virsnieku kursā vienam Ukrainas bruņoto spēku virsniekam.

Apliecinot Latvijas atbalstu Ukrainai, šī gada janvārī Nacionālie bruņotie spēki Ukrainas bruņotajiem spēkiem arī dāvinājumā nodeva septiņus transportlīdzekļus militārās medicīnas spēju stiprināšanai.

Savukārt šī gada februārī ar NATO Trasta fonda starpniecību Latvija Ukrainai dāvināja vairāk nekā 9000 litru AS "Spodrība" ražotā dezinfekcijas līdzekļa virsmām, kura iegādi veica Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs.

Latvijas aizsardzības nozare jau astoto gadu arī sniedz atbalstu militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm.

Kopš 2014.gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos, uz Ukrainu regulāri tiek sūtītas kravas ar humāno palīdzību.

Kopš 2017.gada humānās palīdzības kravas nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk, un to kopējais apjoms jau pārsniedz četrsimt tonnas.

Nacionālo bruņoto spēku Kapelānu dienests regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, lai sniegtu atbalstu Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem.

Atbalstot Ukrainas puses lūgumu par militārajā konfliktā cietušo personu rehabilitāciju, Ministru kabinets 2020.gadā piešķīra 45 000 eiro konfliktā Ukrainā cietušo personu rehabilitācijai Latvijā.

2017.gadā Jaunsardzes centrs sāka tradīciju Latvijā organizēt vasaras nometnes karavīru bērniem no Ukrainas, sniedzot iespēju iepazīties ar jaunsargiem un kopīgi piedalīties dažādās aktivitātes un ekskursijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!