Foto: LETA

Nacionālās aviokompācijas "airBaltic" VIP lojalitātes karte, kas piešķirta ministriem, nav valsts naudas izšķērdēšana, jo ar to var ietaupīt uz atsevišķiem pakalpojumiem, liecina aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) paustais LNT ziņu raidījumam.

Jau ziņots, ka KNAB sācis interesēties par nacionālās aviokompānijas "airBaltic" praksi piedāvāt VIP statusu valsts amatpersonām.

Jaunais satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) no "airBaltic" janvārī saņēma personīgi adresētu piedāvājumu saņemt īpašu VIP pakalpojumu paketi, kas dod iespēju divas reizes gadā bez maksas ceļot biznesa klasē, izmantot VIP zāli, prioritāru reģistrāciju un bezmaksas rokas bagāžu.

KNAB uzsvēra, ka šādu īpašu privilēģiju pieņemšanā no komersanta saskatāmas likuma pārkāpuma pazīmes, un birojs sācis informācijas pārbaudi par aviokompānijas piedāvājumu valsts amatpersonām.

Pabriks LNT ziņu raidījumam sacījis: "Ja mēs skatāmies no valsts interešu viedokļa - tīri ekonomisko interešu viedokļa, tad patiesībā tā nav valsts naudas izšķērdēšana, jo tad, kad ir jāpērk ministriem biļetes, ir bieži jāpiemaksā, piemēram, par bagāžu. No šāda viedokļa skatoties, tā nauda, kas būtu jātērē par papildu bagāžu, ja tā ir iekļauta lojalitātē, tad tas atnāk tāpat valsts budžetā atpakaļ Es nedomāju, ka šeit vajadzētu automātiski populistiski par šo jautājumu argumentēt."

Tagad aviokompānijai nākas atbildēt uz KNAB jautājumiem. Tomēr tā lojalitātes programmu, kas darbojas kopš 2009. gada, negrasās pārtraukt. "Mēs stiprinām šo programmu, nekas neliks mums apturēt tās turpināšanu. Ir jautājumi par to, mēs uz tiem atbildam, bet tā ir veiksmīga programma. Nav likumu un normu, ko "airBaltic" pārkāptu, jo mēs īstenojam starptautisku praksi," skaidrojis "airBaltic" prezidents Martins Gauss.

Pārējie jaunie ministri šādu VIP karti vēl nav saņēmuši, ziņo raidījums. Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) par šādu karti neko nav dzirdējusi, bet iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) paudis cerību, ka viņam tāda nemaz netiks atsūtīta.

Premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) pārstāvis "LNT Ziņām" norādījis, ka pats premjers lojalitātes karti nav saņēmis un viņam, piemēram, lidostas VIP zāles pakalpojumi pienākas kā vienai no valsts augstākajām amatpersonām saskaņā ar valsts protokolu un drošības apsvērumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!