Foto: LETA
13. Saeimas Sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" frakcija nosūtījusi vēstuli NATO ģenerālsekretāram Jenam Stoltenbergam ar lūgumu izvērtēt Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika publiskos izteikumus par to, ka "Waffen SS" Latvijas leģionāri ir latviešu tautas un valsts lepnums, portāls "Delfi" uzzināja frakcijā.

Pabriks 27. septembrī Mores kauju 75. gadskārtas atceres pasākumos Mores pagastā izteicās, ka leģionāri ir latviešu tautas un valsts lepnums.

"Mūsu pienākums ir šos Latvijas patriotus godāt no visiem dvēseles dziļumiem. Atcerēsimies, ka ar katru gadu leģionāru mūsu rindās diemžēl paliek arvien mazāk, šobrīd Latvijas Nacionālo karavīru biedrības rindās viņu ir tikai nedaudz vairāk par 30. Godāsim kritušo leģionāru piemiņu, neļausim nevienam viņu piemiņu nonievāt. Latvijas leģionāri ir latviešu tautas un valsts lepnums," uzsvēra Pabriks.

Ministrs pauda, ka Mores ierakumi, kuriem jau ir 75 gadi, ir pa pusei aizbiruši un nosūnojuši, tomēr atmiņa par leģionāriem, varoņiem ir spilgta un mūžīga.

Vēstulē, ko parakstīja "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, tiek uzsvērts – ja NATO dalībnieki slavina ar nacistu partiju saistīto noziedzīgās organizācijas, kas dibināta, lai īstenotu rasistisko doktrīnu, dalībniekus, tas liecina par Ziemeļatlantijas alianses deleģitimizāciju.

"Ņemot vērā, ka vairākums latviešu leģiona karavīru bija piespiedu kārtā mobilizēti, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija vairākkārt ir uzsvērusi, ka viņus nedrīkst uzskatīt par noziedzīgas organizācijas dalībniekiem. Tomēr ar savu publisko izteikumu, aizsardzības ministrs Pabriks būtiski maina attieksmi pret latviešu leģionāriem – padarot tos no upuriem par varoņiem," norādīts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!