Foto: LETA
Partijas "Vienotība" dibināšanas līguma maiņa pēdējā brīdī var radīt juridisku problēmu, pieļāvis partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) pārstāvis Artis Pabriks, komentējot partneru sagatavotos reorganizācijas līguma papildinājumus.

"Ja gadījumā ir rosinājumi, kas konceptuāli maina lietas būtību, tad es pieļauju, ka mums ir juridiska problēma. Savukārt, ja papildinājumi nav būtiski, tad ir jautājums, vai tādi vispār ir vajadzīgi," teica Pabriks.

Problēmu tas varētu radīt tāpēc, ka iepriekš partiju kongresos atbalstīts konkrēts reorganizācijas līguma projekts, kurā papildinājumu nav.

Pagaidām ne SCP, ne "Jaunais laiks" (JL) neesot saņēmuši "Pilsoniskās savienības" (PS) sagatavotos līguma papildinājumus, taču Pabriks uzsvēra, ka par tiem kopsaucējs jāatrod piektdien.

"Es rezervēti attiecos pret dokumentu satura maiņu laika sprīdī, kad ir palikušas 24 stundas līdz kongresam. Kongresā mēs nevaram atļauties diskutēt par šādām lietām. Mums šis jautājums ir jāatrisina līdz tam," viņš uzskata.

"Ja mēs atveram šādu plašu fronti, tas nozīmē dienu pirms dibināšanas kongresa pārstrādāt visus dokumentus, kas, manuprāt, nav pieņemams. Diskusijas jau ir notikušas, tāpēc, manuprāt, tas ir novēlots piedāvājums atkal kaut ko mainīt," viņš piebilda, apelējot pie veselā saprāta.

SCP pārstāvis Solvitas Āboltiņas ("Jaunais laiks") izteikumos par koalīcijas aprisēm un sadarbību ar "Saskaņas centru" bažas neredz.

Jau vēstīts, ka PS sagatavojusi papildinājumu sestdien gaidāmās partijas "Vienotība" dibināšanas līgumam un, ja partneri to neatbalstīs, tad PS sestdien neatbalstīs vienotas partijas dibināšanu.

"Mēs neredzam iespēju parakstīt līgumu bez šāda papildinājuma," apliecināja PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis.

Tas papildina apvienības "Vienotība" reorganizācijas līgumu ar kārtību, kādā notiek vienošanās par svarīgiem politiskiem lēmumiem. Līguma papildinājums sekojis Āboltiņas un Edgara Jaunupa (JL) izteikumiem medijos par koalīcijas aprisēm pēc 11.Saeimas vēlēšanām attiecībā uz sadarbību ar "Saskaņas centru". Kristovskis uzsver, ka šādi paziņojumi iepriekš nav akceptēti ne apvienības "Vienotības" valdē, ne individuālās sarunās ar jaunveidojamās partijas "Vienotība" vadībām. Šāda "brīvdomība un pašdarbība" neesot akceptējama, tāpēc izstrādāta kārtībā, kādā šādi lēmumi būtu jāpieņem.

Jau ziņots, ka sestdien notiek partijas "Vienotība" dibināšanas kongress. Jaundibināmā partija tiks izveidota, saplūstot trim partijām – JL, SCP un PS –, un tās līdere būs Āboltiņa, liecina reorganizācijas līguma projekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!