Gada izskaņā vērienīgi uzsāktā kampaņa, acinot nerīdziniekus reģistrēties Rīgā un iegūt savā īpašumā "Rīdzinieka karti", lai turpmāk nebūtu par braucienu sabiedriskajā transportā jāmaksā dubultā, nu nolikta malā. Visticamāk, arī nākamgad "iebraucēju" un galvaspilsētā deklarēto pirktās biļešu cenas saglabāsies vienādas, proti 60 centi par braucienu.

Aizvadītā gada nogalē Rīgas domes (RD) deputāti nāca klajā ar paziņojumu, ka vēlas samazināt tos zaudējumus Rīgas budžetā, kas saistās ar transporta biļetes daļēju dotēšanu Rīgā nedeklarētajiem 100 līdz 200 tūkstošiem iedzīvotājiem, kuri pilsētās budžetā neienes ne santīma. Tāpēc tika nolemts, ka no 2014.gada nerīdziniekiem būs jāmaksā pilna transporta biļetes pašizmaksas cena, proti, dubultā.

Neskatoties uz plašajiem sabiedrības protestiem un dažādu valsts institūciju iebildumiem, RD tomēr palika pie sava un gada nogalē sākās jaunās kārtības ieviešana dzīvē. Rīgā deklarētie varēja pieteikties un saņemt "Rīdzinieka karti", ar kuru tad sabiedriskajā transportā par biļešu cenu būtu jāmaksā 60 centi – 1,20 eiro vietā. Vēl decembrī un janvārī "Rīgas satiksmes" (RS) klientu apkalpošanas centros varēja novērot pamatīgas rindas pēc kartēm.

"Rīgas satiksmē" nu norāda, ka kopumā šobrīd savā īpašumā elektronisko "Rīdzinieka karti" ieguvuši ap 180 000 iedzīvotāju. Savukārt plašā kampaņa un aicinājums deklarēties esot vainagojusies ar aptuveni 10 000 nerīdzinieku kļūšanu par rīdziniekiem.

Nedienas ar sākotnējo ieceri diferencēt transporta cenas Rīgā deklarētajiem un iebraucējiem sākās jau drīz vien pēc jaunā gada. Tābrīža vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAMEinārs Cilinskis (NA) uzsvēra, ka šādas prakses īstenošana neizslēdz tiesu darbus, paužot, ka šāda Rīgas domes rīcība ir pretlikumīga.

Rīgas dome piekāpās un ziņoja, ka ir panākta vienošanās ar ministriju nerīdziniekiem biļešu cenas 2014.gadā dotēt tieši tādā pašā apmērā kā Rīgā piedeklarētajiem.

Rīgas domē nu atzīst, ka arī nākamgad, ļoti iespējams, līdzšinējā kārtība saglabāsies, proti, rīdziniekiem un nerīdziniekiem biļešu cenas būs vienādas. Pašlaik gan vēl tiekot cerēts, ka Rīgas dome sabiedriskā transporta biļešu dotēšanai nerīdziniekiem tomēr saņems valdības atbalstu. Šāda vienošanās mutiski panākta līdz ar sākotnējās biļešu cenas paaugstināšanas nerīdziniekiem ieceres atcelšanu. "Pašlaik Rīgas dome strādā pie nākamā gada budžeta. Plānots, ka jau tuvākajā laikā būs zināms arī galīgais valdības lēmums, kas ir būtisks, lai līdzšinējo transporta biļešu cenu nerīdziniekiem saglabātu arī nākamajā gadā," portālam "Delfi" norādīja pašvaldības pārstāvis Uģis Vidauskis.

Vaicāts par to, vai sākotnējā ap "Rīdzinieku kartēm" saceltā ažiotāža nav tomēr bijusi veltīga un maldinoša, Vidauskis atbild noraidoši. Viņš skaidro, ka, pirmkārt, pateicoties kampaņai, Rīgā deklarējušies aptuveni 10 000 iedzīvotāji, kas budžetā šogad papildus ienes apmēram 15 miljonus eiro. Turklāt tie, kuri ieguvuši savā īpašumā "Rīdzinieka kartes", pilsētā var saņemt atlaides dažādiem pakalpojumiem. Tāpat "Rīdzinieka karte" ir lietojama kā e-talons sabiedriskajos transportos.

"Es negribu piekrist, ka rīdzinieku kartes īpašnieki ir apbižoti. Viņiem pieejamas atlaides slimnīcās un Rīgas Zoo. Atlaižu klāsts veikalos un iestādēs nākotnē tikai paplašināsies. Esam uzsākuši sarunas par to, ka rīdziniekiem varētu būt maksas atvieglojumi autostāvvietās, atlaides aptiekās. Ātrāk vai vēlāk, bet rīdzinieku kartes noteikti atmaksāsies," akcentē Vidauskis.

Rīgas domes mājaslapā vēstīts, ka kopš 1.jūlija rīdzinieku kartes īpašniekiem 10% atlaide pienākas Rīgas 1.slimnīcā par gultas dienām, operācijām un anestezeoloģijas pakalpojumiem. Savukārt 5% atlaide tiek piemērota dažādiem izmeklējumiem un speciālistu konsultācijām. Rīgas 2.slimnīcā 5% atlaidi ar rīdzinieka karti var saņemt fizikālajai terapijai, kustību terapijai, masāžai, solārijiem, bet Rīgas dzemdību namā tieši tāda paša apmēra atlaidi var saņemt, uzturoties "maksas palātā".

Tāpat ar rīdzinieka karti viena eiro atlaidi biļetes cenai var saņemt Rīgas Zoo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!