Foto: morgueFile

Pacientu parādi slimnīcām pēdējos gados samazinājušies, tostarp arī pateicoties parādu piedzinēju iesaistei, taču summas joprojām ir ievērojamas un mērāmas miljonos, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņu TOP 10".


Visvairāk nemaksātāju ir Rīgas Austrumu slimnīcai. Pērn tai palika parādā 12 000 pacientu par summu 592 000 eiro. Parāds Rīgas Stradiņa slimnīcai pērn bija 383 000 eiro, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas klīnikai - 136 000 eiro, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai - 56 000 eiro.

"Šorīt saņēmām vēstuli no vienas pacientes, kas atvainojās, ka bija sadusmojusies un viņai vajadzēja skriet uz mājām. Aizskrējusi garām kasei nesamaksājot, solīja atgriezties rītdien un visu apmaksāt, jo arī viņas veselības stāvoklis ir uzlabojies. Tā ir patīkama ziņa, bet šādi gadījumi ir ļoti reti," raidījumam atzina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Slimnīcā norāda - pacientu parādiem ir tendence samazināties. Dažu gadu laikā kritums bijis par 100 000 eiro. Pacientu parādi sarukuši, kopš 2015. gadā samazināja pacientu iemaksas un līdzmaksājumus, vēsta raidījums.

"Domāju, ka tā kopējā filozofija ir jāmaina. Veselības aprūpes pakalpojums ir pakalpojums, par ko paredzēts norēķināties. Varbūt ne īpaši veiksmīgs salīdzinājums - kad cilvēks aiziet uz veikalu un paņem maizi, nevar aiziet prom nesamaksājis, jo tā ir zādzība," norādīja Višņakovs.

Parādu piedziņas uzņēmums "Lindorff" sadarbojas ar vairumu slimnīcu. Kopējās pacientu parādsaistības, kas atrodas ārpustiesas parādu atgūšanā, ir 2,6 miljoni eiro. "Ja paskatās uz gadiem, viņš sarūk - šis parādnieku skaits. Ir mazāk nekā pagājušajā gadā, mazāk nekā aizpagājušajā gadā. Tātad pozitīva tendence, tomēr kopējais skaits ir diezgan liels," komentēja "Lindorff" Baltijas filiāles vadītāja Ilva Valeika.

Vidējā summa, ko pacients slimnīcai paliek parādā, ir 48 eiro.

"Ir slimnīcas, kur atgūšanas procents gada laikā virs 30%, bet ir slimnīcas, kas šos parādus ilgāk pie sevis paturējušas, kur kontaktinformācija nav norādīta korekta, kur atgūšanas procents ir zemāks," saka Valeika.

Veselības ministrija norāda, ka patlaban nav finansējuma, lai pilnībā par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu līdzmaksājumi iedzīvotājiem nebūtu jāveic. Tomēr parāds ne vienmēr ir tikai maksātspējas jautājums, bet arī attieksmes, atzīmē LNT. Raidījums uzsver, ka pat Bērnu slimnīca cīnās ar nemaksātājiem. Kaut arī bērniem nav jāmaksā pacientu iemaksas, vecāki paliek parādā par maksas pakalpojumiem, piemēram, pieprasa paaugstinātu servisu - atsevišķu palātu - un aizšmauc nesamaksājot.

"Tas ir zināms sabiedrības spogulis, ir negodprātīgi cilvēki, kas izmanto pakalpojumu un pēc tam meklē atrunas, lai par šo pakalpojumu nebūtu jānorēķinās," LNT stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ekonomikas nodaļas vadītājs Modris Dzenītis. Salīdzinot ar pieaugušo slimnīcām, Bērnu slimnīcai pacientu parāds ir konstanti nemainīgs ap 8000 eiro. Kopš nesen piesaistīts parādu piedzinējs, atgūts nedaudz vairāk nekā tūkstotis.

"Par šo 1200 eiro piedziņu esam samaksājuši 60 eiro. Mums pašu spēkiem diez vai tos 1200 būtu izdevies atgūt, bet šajā gadījumā tā nauda ir slimnīcas rīcībā," teica Dzenītis.

Vidzemes slimnīca šogad mainījusi ierasto kārtību - nolēmusi ar pacientiem vairs neauklēties, bet kļūt bargāka, vēsta LNT. Tagad maksājumu vairs neļauj izstiept, bet jānorēķinās strikti divās nedēļās. Slimnīcā vērtē, ka situācija uzlabojas, tāpēc ka notiek aktīvāks darbs ar parādniekiem, nevis paši pacienti kļūtu apzinīgāki. Katru gadu slimnīca spiesta aptuveni 20 000 eiro norakstīt zaudējumos kā pilnībā neatgūtos. Un tā ir aptuveni puse no visiem Vidzemes slimnīcas pacientu gada laikā "sastrādātajiem" parādiem.

Kāds slimnīcā sastaptais pacients Vitauts, kurš tagad tur nonācis ar lauztu plecu, ir Vidzemes slimnīcas "melnajā sarakstā". Viņš ir no tiem, kurš ārstniecības iestādei palicis parādā - nav nomaksājis rēķinu par iepriekš sniegto palīdzību, kad te bijis ar hroniskās kaites saasinājumu. Sākumā gan maksājis ko pa daļām, tad pārstājis, ziņo LNT. Par veco parādu slimnīca var tikai pakratīt ar pirkstu. Pacientam atkārtoti nonākot slimnīcā, ārstēšanu atteikt nedrīkst.

Raidījums ziņo, ka starp negodprātīgajiem nereti ir ārzemju pilsoņi, kuriem par neatliekamo palīdzību ir jānorēķinās, maksājot pilnu pakalpojuma summu. Tie ir cilvēki, kas brauc uz Rīgu izklaidēties, gūst traumas reibumā, bet naudas viņiem nav, informē LNT. Viņi veido neatgriežamo summu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!