Foto: LETA

Iecere noteikt, ka valsts apmaksātus izmeklējumus nevarēs saņemt tie cilvēki, kuri operāciju plāno veikt privātajās ārstniecības iestādēs un maksāt paši, rada jautājumu, kāpēc vispār ir jāmaksā nodokļi, sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

Viņaprāt, privāto pakalpojumu sniedzējiem šāda sistēma būtu izdevīga, jo tas palielinātu viņu sniegto pakalpojumu apjomu. Turpretī pacientiem tas pilnībā nebūs izdevīgi, jo šobrīd vismaz izmeklējumus var saņemt par valsts naudu, atzīmēja Keris. "Tad šajā gadījumā tiek plānots, ka viņš pat to nevarēs izdarīt".

Un tad rodas jautājums, kāpēc cilvēkiem vispār ir jāmaksā nodokļi, sacīja Keris un piebilda, ka varbūt visus ienākumus labāk ir glabāt zeķē un taupīt nebaltām dienām.

"Ja jau tai brīdi, kad cilvēkiem vajadzīga palīdzība no valsts, valsts pasaka - neko jūs nedabūsiet, jo kvotas ir beigušās un turpmāk, ja jūs gribat izmantot jel kaut ko no privātajiem pakalpojumiem, tad lūdzu - visu spektru un valsti netraucējiet," sašutis sacīja arodbiedrības vadītājs.

Keris atzīmēja, ka arī valsts apmaksātas operācijas ne vienmēr ir iespējams veikt, ņemot vērā ierobežoto kvotu daudzumu. Un tad cilvēki mēdz izšķirties par labu maksas operācijai pie privātā pakalpojuma sniedzēja. "Nu labi, viņš tad zobus sakodis vai nu ņem kredītu, vai sasit krājkasīti. Un tad viņš operējas par savu naudu. Ja tagad pateikts, ka viņam viss būs jādara par savu naudu, tas ir papildu slogs pacientiem. Un tā ir privātā medicīnas biznesa lobēšana," sacīja Keris.

Savukārt vaicāts, vai šāda sistēma nepagarinātu rindas uz valsts apmaksātām operācijām, lai nebūtu jāmaksā par izmeklējumiem, Keris norādīja, ka "tā rinda droši vien būs tik gara, ka, nekaitējot veselībai, viņu nevarēs izstāvēt. Un tad cilvēks ņems lielāku kredītu, lai visu samaksātu, bet varbūt viņš no pakalpojuma atteiksies vispār".

Tā ir izejas meklēšana nepareizajā virzienā, pārliecināts Keris.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) plāno, ka pacientiem, kuri kādu veselības aprūpes pakalpojumu izvēlējušies saņemt privātā ārstniecības iestādē par saviem līdzekļiem, būs jāmaksā arī par visiem valsts apmaksātajiem izmeklējumiem, kas nepieciešami konkrētā pakalpojuma saņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!