Foto: LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) ārkārtas valdes sēdē pieņemts lēmums par "sasteigtajām un nekvalitatīvajām reformām izglītībā" prasīt skaidrojumus Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP), finanšu ministram Jānim Reiram (JV), kā arī ministres pārstāvētajai Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP).

Kā portālam "Delfi" norādīja arodbiedrībā, vienlaikus LIZDA izvirzījusi vairākas prasības izglītības un zinātnes ministrei Šuplinskai. Ja prasības netiks pildītas, arodbiedrība pieprasīs ministres Ilgas Šuplinskas demisiju.

LIZDA atbalsta daudzas reformas – gan iepriekš uzsāktās, gan jaunās, taču nepiekrīt nekvalitatīvām un sasteigtām reformām izglītībā, kas negatīvi ietekmē pedagogus, izglītības nozari un sabiedrību kopumā. Arodbiedrības ieskatā, daudzas pārmaiņas nozarē tiek apstiprinātas bez finansiālā seguma, bez konsultēšanās ar sociālajiem un sadarbības partneriem.

Arodbiedrība pārmet Izglītības un zinātnes ministrijai to, ka netiek kompensēti pedagogu izdevumi par attālināto mācību īstenošanu. Tāpat LIZDA biedru, pedagogu sašutumu izraisījis JKP līdera Jāņa Bordāna paziņojums medijiem par iespēju ļaut vecākiem izlemt, vai Covid – 19 laikā sūtīt bērnu uz skolu. Šādi publiski paziņojumi rada vēl lielāku spriedzi pedagogu darba ikdienā, uzsver arodbiedrībā.

"Pietiek. Pacietības mērs ir izsmelts. Pedagogi ir atvērti pārmaiņām, dara vairāk kā no viņiem tiek prasīts. LIZDA turpmāk asi iestāsies pret ikvienu reformu, ja nebūs skaidrs, kas, kad un no kāda finanšu avota tiks nodrošināts nozarē strādājošajiem, lai pilnvērtīgi varētu īstenot attiecīgo reformu," uzsvēra LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

"Ja ministrs nav spējīgs cienīt un atbalstīt savu nozari, tad nav jāieņem šis amats. Ministram par savu nozari ir jāiestājas, tā ir jāmīl un jāatbalsta," turpināja arodbiedrības priekšsēdētāja. "Ja nebūs sadarbības principu maiņa, ja netiksim sadzirdēti, tad LIZDA pieprasīs kaut ko mainīt – un tas būs izglītības un zinātnes ministrs."

LIZDA izvirzījusi virkni prasību – Šuplinskai atvainoties nozarei; reformu īstenošanai paredzēt resursus un tās saskaņot ar sociālajiem un sadarbības partneriem; kompensēt izdevumus par attālinātajām mācībām; kā arī pilnveidotās darba slodzes un darba samaksas ieviest jau no nākamā gada 1. septembra.

LIZDA nosūtīs vēstuli JKP un amatpersonām ar aicinājumu 12. novembrī piedalīties LIZDA padomes ārkārtas sēdē un sniegt atbildes uz izvirzītajām prasībām. Ja tās tiks noraidītas, nebūs kompromisu un LIZDA padome lems par izglītības un zinātnes ministres Šuplinskas demisijas pieprasīšanu, brīdina arodbiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!