Foto: LETA

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) nolēmusi izvērtēt "NP Foods" tiesvedībā iesaistītā zvērinātā advokāta Mārča Miķelsona ētikas normu pārkāpumus, portālu "Delfi" informēja sabiedrisko attiecību speciālisti.

Uz iespējamo Miķelsona pieļautu rupju ētikas normu un Advokatūras likuma pārkāpumu ZAP uzmanību vērsusi advokātu ētikas komisija, norādot uz iespējamo noteiktās uzticības, klienta interešu ievērošanas un konfidencialitātes normu pārkāšanu. Ētikas komisija iesaka ZAP rosināt disciplinārlietu un virzīt to izskatīšanai Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisijā.

Advokātu Ētikas komisija, balstoties uz saņemtajiem iesniegumiem par advokāta Miķelsona ilgstošiem, sistemātiskiem un rupjiem advokāta ētikas normu pārkāpumiem, ir izskatījusi advokāta Miķelsona pārkāpumus saistībā ar advokātu darbību regulējošo normu pārkāpšanu, izmantojot sava labuma gūšanai informāciju, kas iegūta iepriekšēju advokāta - klienta attiecību ietvaros un šobrīd tiek vērsta pret bijušo klientu, sagrozot faktus un interpretējot to sev vēlamā virzienā.

Kopumā par Miķelsona pārkāpumiem iesniegtas astoņas sūdzības, kas ir vērtējams kā bez precedenta gadījums.

Kopš 2002. gada advokāts Miķelsons sniedzis juridiskās konsultācijas „Nordic Partners" (NP) koncerna uzņēmumiem, izmantojot komercsabiedrības SIA „Konsultāciju sabiedrība „Neibergs&Partneri"" starpniecību, kas ir rupjš advokātu darbības noteikumu pārkāpums, atzīmēts paziņojumā medijiem.  

Vairāku gadu garumā advokātam Miķelsonam bija pieejama faktiski visu NP koncerna uzņēmumu iekšējā informācija, tostarp komercnoslēpumu saturoša informācija.

Ir skaidrs, ka Miķelsons ārzonā reģistrētā ofšora „Menard Port LLC" prasības sagatavošanā un turpmākā tiesvedībā pret NP koncerna uzņēmumiem varēja izmantot stingri konfidenciālu informāciju, kas visticamāk kļuva zināma tieši sniedzot juridisko palīdzību.  

ZAP uzmanība tika vērsta uz to, ka „Menard Port LLC" prasība pret NP koncerna uzņēmumiem, ir celta advokāta Miķelsona personīgās interesēs un viņa labā pret saviem bijušajiem klientiem, pamatojoties uz informāciju, kuru Miķelsons ir ieguvis iepriekšējo advokāta - klientu attiecību ietvaros, tādējādi pārkāpjot advokāta ētikas normas, jo Miķelsons, kurš, savulaik kā NP koncerna uzņēmumu advokāts, strādāja sava klienta labā un ieguva visaptverošu informāciju par uzņēmumiem, tagad faktiski vēršas pret tiem, saglabājot zvērināta advokāta statusu.

Kā norādīts paziņojumā, Miķelsons faktiski vēršas pret saviem bijušajiem klientiem ar prasību tiesā tajos pašos tiesību jautājumos, kuros iepriekš sniedzis juridisku palīdzību. Tādējādi rupji tiek pārkāptas uzticības, klienta interešu ievērošanas un konfidencialitātes ētikas normas.  

Advokatūras likuma 67.pants nosaka, ka zvērināts advokāts nedrīkst izpaust sava pilnvaru devēja noslēpumus ne tikai lietas vešanas laikā, bet arī pēc tam. Savukārt likuma 65.pants nosaka, ka zvērināts advokāts nedrīkst būt vienā un tajā pašā laikā abu pušu padomnieks un pilnvarnieks, viņš nedrīkst arī pāriet vienā un tajā pašā lietā no vienas puses pie otras.

Latvijas Zvērinātu advokātu Ētikas kodeksa 1.2. punkts nosaka, ka advokāta personiskā cieņa, godīgums un taisnīgums ir tradicionāls advokāta profesijas nosacījums, kas ir obligāts priekšnoteikums attiecībām, kuras balstās uz uzticēšanos. Kā profesionālajā darbībā, tā privātajā dzīvē advokātam jāatturas no tādas uzvedības vai rīcības, kas var apkaunot viņa profesiju, izsaukt šaubas par viņa cieņu, godīgumu un taisnīgumu.

Iespējams, ja Miķelsons būtu tikai uzņēmējs, nevis bijušais NP koncerna advokāts, tad noteikti viņš nebūtu ieguvis informāciju, ko izmantoja, lai gatavotu prasību tiesai, cerot gūt peļņu tiesāšanās rezultātā. Bet Mārcis Miķelsons pagaidām ir zvērināts advokāts. Un viņa rīcība ne tikai ir neētiska - tā ir nelikumīga.

Lieta par Miķelsona ētikas normu pārkāpumiem ZAP  tiks skatīta šā gada otrdien, 28.oktobrī plkst. 16.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!