Jaunizveidotā Rīgas Doma kritiskā stāvokļa novēršanas pasākumu vadīšanas grupa tuvākajās nedēļās padziļināti izpētīs baznīcas ēkas stāvokli, lai gūtu pēc iespējas pilnīgāku priekšstatu par baznīcas stāvokli.
Sagatavošanās darbi pētījumu veikšanai jau notiekot un nākamnedēļ iecerēts sākt bīstamās kolonnas izpēti, kas atrodas pa labi no altāra, pastāstīja darba grupas loceklis arhitekts Juris Galviņš. "Mēs vēlreiz precizēsim gan kolonnu, gan grunts stāvokli. Tā būs padziļinātāka izpēte," stāstīja Galviņš, piebilstot, ka izpētes rezultātus salīdzinās ar franču arhitekta Bruno Delāna (Bruno Deslandes) vadītās izpētes grupas secinājumiem.

Delāna vadītās izpētes grupas veiktā ekspertīze liecināja, ka pastāv risks, ka varētu iegrūt baznīcas arkas un daļā baznīcas varētu notikt pēkšņa kolonnu sabrukšana. Baznīcā konstatēta arku, velvju un kupolu deformācija, kas radusies pārmērīga spiediena dēļ. Pārslodzi rada dažādas "parazītstruktūras", piemēram, tehniskām vajadzībām izveidotas pārejas un, iespējams, arī ziemeļu sāna joma pagrabstāva bojājumi un citi faktori. Izpētes grupa atzina, ka atvērt Domu apmeklētājiem būtu bīstami.

Jaunajā darba grupā, kura veiks atkārtotu izpēti strādās arī pats Delāns un arhitekts Juris Galviņš, akmens restaurators Ronalds Lūsis, inženieris Andrejs Barbars, Rīgas Doma draudzes priekšnieks Kaspars Upītis, kā arī Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvji Sergejs Meierovics un Ilmārs Buks. Grupas administratīvā vadītāja ir Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja vadītāja Klāra Radziņa.

Doma remonta neatliekamos darbus finansēs Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs, Rīgas Doma draudze un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI). Muzejs došot 7100 latu, draudze 500, bet VKPAI 3000 latus.

Rīgas Domu slēdza 8.jūnijā, pamatojoties uz Delāna iesniegtajiem ģeoloģisko pētījumu rezultātiem. Pirms Doma baznīcas ekspertīzes grupas galīgā slēdziena izstrādātais Rīgas Doma ansambļa remonta un restaurācijas darbu projekts paredz, ka Rīgas Doma ansambļa remonta un rekonstrukcijas darbi jāpabeidz līdz 2012.gadam un to veikšanai nepieciešami vairāk nekā 8 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!