Foto: LETA, Ieva Makare

Patlaban notiek intensīva saziņa visu iesaistīto pušu vidū, tiek risinātas nepilnības, taču, neraugoties uz to, visiem Rīgas pašvaldības skolēniem tiks nodrošināta ēdināšana arī tad, ja līguma noslēgšanas process vēl nebūs pabeigts, žurnālistiem ceturtdien pauda Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāvis Jānis Meija.

Būtiskākais izaicinājums šobrīd ir līgumu noslēgšana starp vecākiem un ēdinātājiem, kas nav gājusi tik raiti, cik vajadzētu. "Mums ir dota tikai sestdiena un svētdiena, lai apkopotu kopējo skaitu uz pirmdienu," piebilda Meija.

Tomēr bērni pirmdien tikšot paēdināti. Proti, vecākiem pietiks ar to, ja viņi ir izteikuši šādu vēlmi, piemēram, klases audzinātājai. Tādā gadījumā, paužot savu vēlmi slēgt līgumu, ēdināšanas pakalpojums tiks sniegts, lai arī līgums tajā brīdī vēl nebūs noslēgts. Līdzīgi arī gadījumā, ja vecāks nebūs ziņojis, proti, šādu vēlmi varēs izteikt arī bērns.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Māris Krastiņš skaidroja, ka, tiekoties ar ēdinātājiem un ņemot vērā tehniskās nepilnības, panākta vienošanās, ka visiem, kuri būs izteikuši vēlmi ēst siltas pusdienas, 3. oktobrī tās tiks nodrošinātas.

"Esam lēmuši arī to, ka tiek pagarināts līguma slēgšanai atvēlētais laiks, lai to varētu izdarīt visi jau šobrīd piedāvātajos trīs veidos: digitāli, noslēdzot distances līgumu, ar elektronisko parakstu vai papīra formātā," norādīja Krastiņš.

Lai varētu saņemt pašvaldības līdzmaksājumu, vecākam vai pilngadīgajam audzēknim platformā "pusdienlaiks.lv" ir jānoslēdz distances līgums par norēķiniem ar ēdināšanas ārpakalpojumu sniedzēju.

Līgumu var noslēgt arī ar drošu elektronisko parakstu, to nosūtot konkrētās izglītības iestādes piesaistītajam ēdinātājam, vai arī papīra formātā, to izdrukājot, aizpildot, parakstot un nogādājot savas izglītības iestādes administrācijai.

Lai pirmdien nodrošinātu pareizo apmēru porciju, pēc ēdinātāju pārstāvja paustā, patlaban tiek "savilktas kopā visas puses", ēdinātāji modelē apjomu, kāds būs nepieciešams, izejot no līgumu skaita, kā arī līdzšinējā ikdienišķā ēdiena apmēra.

Pirmā jaunās kārtības nedēļa gan būšot "ļoti mainīga", taču tiek solīts, ka pēc tam "viss stabilizēsies, būs datubāze un tiks veiktas korekcijas".

Arī Krastiņš atzina, ka oktobris būs jaunās sistēmas ieviešanas periods, tāpēc no Rīgas pašvaldības puses tiks nodrošināta izglītības iestāžu personāla iesaiste, kas palīdzēs īstenot paralēlu procesa kontroli. "Tādējādi vēlamies panākt, ka visi bērni būs paēduši un vienlaikus pārliecināties par sekmīgu kavējumu uzskaiti," piebilda departamenta pārstāvis.

Arī turpmāk 1.–4. klašu skolēniem ēdināšanas izdevumi pilnā apmērā tiks segti no valsts un pašvaldības budžeta. Tāpat no pašvaldības līdzekļiem pilnā apmērā segs ēdināšanas izdevumus izglītojamiem, kuru ģimenes atzītas par trūcīgām, maznodrošinātām mājsaimniecībām vai ģimenes ar trim un vairāk bērniem ir reģistrētas Rīgas ģimeņu atbalsta reģistrā, kā arī bāreņiem, bērniem ar invaliditāti un bērniem, kuru aprūpes pienākumu vecāki nepilda.

Izglītojamajiem, kuriem nav sociālā statusa, pašvaldība nodrošinās ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu. Vecāku līdzmaksājuma apmērs būs 1,15 eiro skolās (viena ēdienreize – pusdienas) un 2 eiro pirmsskolās (trīs ēdienreizes – brokastis, pusdienas, launags) par ēdināšanu vienā mācību dienā.

Platformas "pusdienlaiks.lv" izstrādāju pārstāvis Imants Felsbergs, savukārt, skaidroja, ka šī platforma ir Latvijā bāzēta, IT uzņēmumu grupas "Corporate Solutions" izveidota un nodrošināta bezskaidras naudas tiešsaites maksājumu platforma. Tā pēc Rīgas domes ēdināšanas pakalpojuma piegādātāju šim mācību gadam iepirkuma noslēgšanās šī gada augustā operatīvi tika pielāgota bērnu vecāku un ēdinātāju norēķinu atvieglošanai.

Lielākais izaicinājums šajā gadījumā bijis platformas, tostarp tās juridiskās bāzes, sagatavošana pāris mēnešu laikā. Vienlaikus patlaban aizvien ir vismaz 60 000 vecāku, kuriem vēl jāreģistrējas.

"Nevar teikt, ka šī ir normāla situācija. Skaidrs, ka normālā gadījumā būtu jāiet uz priekšu pakāpeniski," atzina Felsbergs, piebilstot, ka izstrādātājs apzinās, ka "varēja būt labāk", vienlaikus apņemoties operatīvi risināt tehniskās problēmas, ko jau darījuši arī šīs nedēļas laikā.

Viens no klupšanas akmeņiem bijis pirmais reģistrācijas vilnis, taču, pēc viņa sacītā, pirmdien šīs problēmas tika atrisinātas un kopš tā laika neesot bijušas tik izteiktas grūtības ar platformas lietošanu. Šobrīd sistēmā ir reģistrējušies 28 000 lietotāju un savus elektroniskos maciņus ir izveidojuši 21 000 vecāku. Kopumā platformā ir līdzekļi vairāk nekā aptuveni 180 000 eiro apmērā.

Savukārt attiecībā pret to, kāpēc šie līdzekļi tiek pārskaitīti uz Lietuvā reģistrētu bankas kontu, Felsbergs norādīja, ka tādā veidā tiek nodrošināta lielāka drošība. "Nevarētu teikt, ka nauda paliek nezin kur. Drošību garantē. Tas ir drošāk nekā, ja tie būtu kādā Latvijas komercbankā," skaidroja platformas pārstāvis, piebilstot, ka līdzekļi glabājas Lietuvas Centrālajā bankā.

Sistēma sākusi "buksēt", kad sākotnējās reģistrācijas laikā atklājās nepilnības. Tomēr, lai arī problēma jau ir novērsta, šobrīd ir virkne vecāku, kuri ir "iesprūduši" reģistrācijas procesā. Precīzs šādu gadījumu apmērs nav zināms, taču esot pieļaujams, ka tādu varētu būt ap 5000.

Vecāku ērtībām uz sistēmas ieviešanas laiku ir izveidots arī klientu apkalpošanas palīdzības dienests, kas strādā bez brīvdienām no pulksten 9 līdz pulksten 21. Papildu informācija ir pieejama platformas "pusdienlaiks.lv" biežāk uzdoto jautājumu sadaļā, zvanot pa tālruni 60007790 vai epastā "atbalsts@pusdienlaiks.lv".

Uz jautājumu par to, cik kopumā izmaksājusi platforma "pusdienlaiks.lv" precīzas atbildes nav, jo, kā norāda ēdinātāju pārstāvis, katrs no Rīgas skolu ēdinātājiem ir individuāli noslēdzis līgumu ar platformas izstrādātāju un attiecīgi katram var būt savi, individuāli, nosacījumi.

"Delfi.lv" jau rakstīja, ka no pirmdienas, 3. oktobra, Rīgas pašvaldības pirmsskolēniem un skolēniem ēdināšanai tiks piemērots vecāku līdzmaksājums un to administrēs uzņēmumi, kas publiskā iepirkuma rezultātā ieguvuši šādas tiesības un kas izstrādājuši platformu "pusdienlaiks.lv", kurā vecāki var reģistrēties, lai noslēgtu distances līgumu un veiktu bezskaidras naudas norēķinus. Taču jau šobrīd, pirmajās vietnes dienās, vecāki sastapušies ar dažāda veida grūtībām, lietojot vietni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!