AS "Latvenergo" padome šodien nolēmusi atbrīvot no amata energokompānijas valdes locekli Matīsu Paegli, kuram Drošības policija ir liegusi pielaidi valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem, apliecināja padomes loceklis Roberts Dilba (ZZS).
Viņš sacīja, ka, neskatoties uz dažādām iekšējām diskusijām, padomes lēmums bijis vienprātīgs. Tas ir saistīts ar trīs institūciju - Drošības policijas, Satversmes aizsardzības biroja (SAB) un Ģenerālprokuratūras - lēmumiem anulēt atļauju. Pēc Dilbas teiktā, par jaunu valdes locekli tiks spriests rīt.

Ar Paegli, lai uzzinātu viņa viedokli par šo lēmumu, vēl nav izdevies sazināties.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis ir atzinis, ka SAB direktora lēmums liegt Paeglem piekļuvi valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem bija likumīgs. Paegle bija prokuroram bija pārsūdzējis SAB lēmumu atstāt spēkā Drošības policijas lēmumu anulēt viņam pielaidi.

Paegle, komentējot ģenerālprokurora lēmumu, pauda viedokli, ka tas ir balstīts uz procesa likumības analīzi, nevis uz būtības izvērtēšanu.

Viņš ir lūdzis Ģenerālprokuratūru izvērtēt arī kāda Drošības policijas darbinieka rīcību. Šis cilvēks, kura vārdu Paegle nevēlējās nosaukt, Drošības policijas izmeklēšanas laikā esot aicinājis "Latvenergo" valdes locekli uz neformālām sarunām ārpus drošības iestādes telpām un piedāvājis viņam pievienot noklausīšanās ierīci.

Drošības policijas darbinieks sarunās esot apgalvojis, ka policijas darbības bijušas apzināti tendenciozas un tās nav saistītas ar projekta "Estlink" dokumentu pazaudēšanu.

Sarunu ierakstus Paegle nodevis Ģenerālprokuratūrai. Paegle uzskata, ka ģenerālprokurora lēmums par SAB lēmumu vēl nav uzskatāms kā galīgais punkts, jo tagad tiek gaidīti otras izmeklēšanas rezultāti, kurā tiks izvērtēta Drošības policijas darbinieka darbības likumība.

"Latvenergo" padome iepriekš vienojās par Paegles darbību uzņēmumā lemt pēc tam, kad tiks paziņots galīgais lēmums par to, vai viņam būs liegta pielaide valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!