Foto: F64

Lai gan abortu jautājums izraisījis emocionālas debates Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā, pagaidām darba grupai, kuru vadīs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība), pieteikušies vēl tikai divi deputāti – Inguna Rībena ("Vienotība") un Inga Bite (Reformu partija), pastāstīja apakškomisijā.

Otrdien Demogrāfijas lietu apakškomisija nolems par darba grupas darbību Saeimas starpsesiju laikā. Darba grupā pagaidām plāno piedalīties Rībena un Bite, bet pārējie deputāti ne apstiprinošu, ne noliedzošu atbildi vēl nav snieguši, pavēstīja deputāta Parādnieka palīdze Santa Eižvertiņa.

"Pieteikšanās deputātiem komisiju un apakškomisiju darba grupās viemēr paliek atvērta," norādīja Eižvertiņa.

Daudz lielāka interese par abortu jautājumu ir nevalstiskajām organizācijām.

Darba grupai pieteikušies 20 dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvji. Pieteikušies pa vairākiem pārstāvjiem no Psihologu asociācijas, Latvijas Juristu biedrības, "Papardes zieda", "Asociācijas Ģimene", Grūtniecības krīzes centra, biedrības "Es gribu dzīvot" un biedrības "Īsta mīlestība gaida".

Tiesa, darba grupas sastāvā tiks iekļauti tikai pa diviem pārstāvjiem no katras organizācijas.

Uz pirmo sēdi darba grupa varētu sanākt 17.jūlijā.

Diskutēt par abortu skaita samazināšanu Latvijā sāka Parādnieks, kurš nāca klajā ar priekšlikumu Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikt, ka katram bērnam no "ieņemšanas brīža" ir tiesības uz dzīvību un attīstību. Daudzi uzskatīja, ka tas ietver abortu aizliegumu.

Pēc diezgan karstām debatēm apakškomisija nolēma veidot darba grupu, lai meklētu iespējas, kā abortu skaitu samazināt.

Pērn Latvijā ir veikti 7089 mākslīgie aborti, bet vēl daži tūkstoši ir bijuši spontānie aborti. Labklājības un Veselības ministrijas uzsver, ka to skaits ir būtiski gadu no gada samazinājies. Salīdzinot ar situāciju 1991.gadā, kad bija 38,8 tūkstoši mākslīgo abortu, to skaits ir samazinājies vairāk nekā piecas reizes. Tomēr vienlaikus amatpersonas atzīst, ka abortu prevencijas jautājums joprojām ir aktuāls.

Labklājības ministrija atbalstīja darba grupas izveidi, uzskatot, ka tās galvenie uzdevumi būtu – sagatavot priekšlikumus likumu pilnveidei un izstrādāt plānu, kādā Veselības inspekcija nodrošina, ka praksē ārstniecības personas ievēro likumā noteikto apdomas laiku sievietēm līdz aborta veikšanai; izvērtēt iespējas un veikt finanšu aprēķinu, lai realizētu pilotprojektu, kas ļautu nodrošināt sievietēm pilnvērtīgas informācijas un atbalsta saņemšanas iespējas.

Tas nozīmētu izstrādāt programmu personām, kas sniedz konsultāciju sievietēm, ja tās apsver iespēju izdarīt abortu. Pēc pilotprojekta varētu izvērtēt, cik vietās turpmāk visā Latvijā būtu nepieciešama konsultāciju nodrošināšana, kā arī veikt aprēķinus, cik tas maksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!