Foto: morgueFile
Pagaidām nav skaidrs, kāda atbildība draud diviem Krievijas nacionālboļševikiem, kuri trešdien pārrāpās pāri sētai un iekļuva Ādažu militārajā bāzē.

Drošības policijā apstiprināja, ka tā šobrīd ir iesaistīta notikušā incidenta apstākļu noskaidrošanā, taču no plašākiem komentāriem pagaidām atturas, tostarp netiek atklāts, kur šobrīd atrodas abi pārkāpēji.

Ādažu pašvaldības policijas priekšnieks Oskars Feldmanis pastāstīja, ka pašvaldības policija bija saņēmusi izsaukumu uz Ādažu bāzi, taču tas tika atsaukts.

Likums paredz, ka personu var aizturēt uz 48 stundām. Krimināllikumā nav paredzēta atbildība par nesankcionētu iekļūšanu militārajos objektos, savukārt Administratīvo pārkāpumu kodekss par patvaļīgu iekļūšanu militārajos objektos vai militārās policijas apsargājamās teritorijās paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro.

Aizsardzības ministrija komentārus par notikušo pašlaik nesniedz. Informācijā skops ir arī pašreizējais aizsardzības ministrs, jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. "Kamēr tiek noskaidroti incidenta apstākļi un nav pieejama plašāka informācija par šo notikumu, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis no komentāriem šobrīd atturas," teica viņa padomniece Aija Jakubovska.

Kā ziņots, Ādažu militārajā bāzē trešdien nelikumīgi iekļuvuši divi Krievijas pilsoņi, kuri aizturēti un pie kuriem atrastas skrejlapas angļu valodā, informēja Aizsardzības ministrija. Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija "Cita Krievija".

Ap pulksten 11:40 Ādažu bāzes apsardze, kuru nodrošina Zemessardzes personālsastāvs, aizturēja divas personas, kuras uz neilgu laiku bija nesakcionēti iekļuvušas bāzes teritorijā.

Personas aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņām atrastas skrejlapas angļu valodā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas savu nolūku īstenošanai.

Aizturētās personas nodotas tiesībsargājošajām iestādēm. Bruņotie spēki noskaidro notikušā apstākļus. Aizsardzības ministrija nesniedz informāciju, kas bija rakstīts skrejlapās.

Incidents noticis laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015".

"Mēs, Krievijas pilsoņi, nacionālboļševiki, šodien veicām mierīgu uzbrukumu Ādažu bāzei, kur izvietoti amerikāņu spēki. Mums izdevās ieiet bāzes teritorijā un pacelt Georga lentes krāsu karogu, kas simbolizē uzvaru. Šeit šobrīd notiek lielas NATO starptautiskās mācības "Saber Strike 2015", visur ir patruļas, karavīru un bruņutehnikas kustība, taču tas netraucēja mums nokļūt līdz pašam mācību štābam," teikts Eduarda Ļimonova vadītās partijas paziņojumā. Apgalvojumi par drošības pasākumiem Ādažu bāzes apkārtnē gan ir stipri pārspīlēti, jo nekādas īpašas patruļas tur nav manāmas un cilvēku pārvietošanās pat gar pašu bāzes žogu nekādi nav ierobežota.

Akcijas mērķis bijis izteikt protestu pret NATO paplašināšanos, pastāvīgu alianses bāzu izvietošanu Baltijā un pret Krieviju vērstu raķešu izvietošanu Eiropā, paziņojusi partija. "Mēs, Krievijas pilsoņi, šīs darbības uzskatām par tiešu draudu mūsu valstij. Mēs pieprasām, lai amerikāņu karotāji izvāktos no Baltijas valstīm, bet vēl labāk - vispār no Eiropas. Mūsu akcijai ir mierīgs, brīdinošs raksturs. Taču ASV ir jāzina, ka krievi nepacietīs militāru šantāžu un draudus," teikts partijas paziņojumā.

Jau vēstīts, ka no 8. līdz 19.jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisinās militārās mācības "Saber Strike", kurās piedalās vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

Ādažu poligonā un tam pieguļošajā teritorijā norisināsies mācību lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Somijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!