Foto: F64

Šīs nedēļas ceturtajā dienā poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 2392 cilvēki, no kuriem vakcīnas pirmā deva injicēta 2382 cilvēkiem, bet otrā - desmit cilvēkiem, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie jaunākie dati.

Līdz ar to vakcinēšanas intensitāte šajā ceturtdienā, salīdzinot ar trešdienu, ir palielinājusies vien par 69 cilvēkiem, lai gan pagājušās nedēļas ceturtdienā vakcinācijas intensitāte, salīdzinot ar trešdienu, pieauga par 1857 cilvēkiem, sasniedzot 5942 sapotētas personas.

Vakcinēto cilvēku skaits NVD statistikā par 11. martu gan vēl varētu pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šai nedēļai izvirzījis mērķi ik dienu sapotēt vismaz 2500 cilvēku, kas ir par 500 cilvēkiem dienā vairāk, nekā bija pagājušās nedēļas mērķis. Faktiski gan pagājušajā nedēļā vidēji ik dienu vakcīnu pret Covid-19 saņēma 2789 cilvēki, bet šonedēļ vēl nevienu dienu vakcinēto skaits nav sasniedzis 2500, liecina NVD dati.

Ceturtdien vakcinēšana pret Covid-19 Latvijā notikusi 113 iestādēs, no kurām visaktīvākie potētāji bijuši "Veselības centru apvienības", Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi, kuri savakcinējuši attiecīgi 279, 199 un 144 cilvēkus.

Aizvadītajā diennaktī visvairāk - 1728 gadījumos - poti pret Covid-19 saņēmušas personas virs 60 gadiem. Vakcīnas pirmo vai otro devu saņēmušas arī 165 ārstniecības personas, 128 personas ar hroniskām slimībām, 99 cilvēki no citām paaugstināta riska grupām, 89 sociālās aprūpes centru (SAC) klienti, 81 ārstniecības iestāžu darbinieks un 53 SAC darbinieki.

Vēl 23 cilvēki poti pret Covid-19 saņēmuši kāda slimības uzliesmojuma dēļ, 11 - citu veselības indikāciju dēļ, trim vakcīnu pret Covid-19 saņēmušajiem kā potēšanas iemesls norādīts "kontakts ar personām ar hroniskām slimībām", septiņas personas vakcinētas ar epidemioloģisko indikāciju "cits iedzīvotājs", bet viens cilvēks poti saņēmis "pēc paša vēlēšanās", liecina NVD statistika.

Kā vakcīnas pirmā deva ceturtdien Latvijā potēti visi trīs līdz šim Latvijā piegādātie preparāti - 2126 cilvēki saņēmuši "AstraZeneca" ražoto vakcīnu, 134 - "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu, bet 122 cilvēkiem injicēts "Moderna" ražojums. Savukārt kā otrā pote astoņiem cilvēkam injicēta "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna, bet diviem - "AstraZeneca" ražotais preparāts, liecina NVD dati.

Līdz šim vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmis 72 981 cilvēks, bet abas devas - 18 105 cilvēki. Kopumā Latvijā veiktas 91 086 vakcīnu pret Covid-19 injekcijas.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.j anvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši 3,85% iedzīvotāju, bet abas - 0,96%.

Kā ziņots, pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9. janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11. janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12. februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā (ES) pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un uzņēmumu grupas "Johnson & Johnson" (J&J) ražojumi. Latvija līdz šim saņēmusi pirmo trīs minēto ražotāju vakcīnas, J&J vakcīna ES tika apstiprināta tikai naktī uz piektdienu. Tomēr visu vakcīnu piegādes Latvijai līdz šim ir bijušas salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana, kas patlaban ir plānota no aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!