Lai uzlabotu iedzīvotāju veselību un mazinātu smēķēšanu, Finanšu ministrijā apsvērta iespēja minimālo akcīzes nodokļa līmeni cigaretēm noteikt kā konstantu summu 46 latu apmērā par 1000 cigaretēm, sākot no 2011.gada 1.janvāri. Valdība gan otrdien nekādu lēmumu šajā jautājumā nepieņēma, pieprasot papildu informāciju par akcīzes nodokļa iekasēšanu un prognozēm par kontrabandas pieaugumu.

Kā liecina izskatīšanai valdībā iesniegtais FM informatīvais ziņojums, tajā apsvērti divi iespējamie rīcības varianti – akcīzes nodokļa minimālā līmeņa kā konstantas summas noteikšana, kā arī minimālā akcīzes nodokļa līmeņa kā procentuālas daļas noteikšanu no vispieprasītākās mazumtirdzniecības cenas kategorijas cigaretēm piemērotā nodokļa līmeņa.

FM uzskata, ka Latvijai nodokļu likmju paaugstināšana, ieviešot akcīzes nodokļa minimālo līmeni cigaretēm, iespēju robežās ir jāsamēro ar iedzīvotāju pirktspējas izmaiņām un nodokļa politiku kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. FM piedāvā minimālo akcīzes nodokļa līmeni cigaretēm noteikt kā konstantu summu 46 latu apmērā par 1000 cigaretēm un ieviest to ar 2011.gada 1.janvāri.

FM skaidro, ka akcīzes nodokļa piemērošana un administrēšana ir vienkārša, jo zem konkrētas maksimālās mazumtirdzniecības cenas vairs nav nepieciešams veikt nodokļa aprēķinu, pamatojoties uz diviem nodokļa elementiem, līdz ar to attiecīgi nepieciešams pārbaudīt tikai, vai konkrētas cenu kategorijas cigaretēm ir piemērots konstantais akcīzes nodokļa minimālais līmenis. Tāpat šādi tiekot nodrošināti “stabilāki un lielāki akcīzes nodokļa ieņēmumi valsts budžetā situācijā, kad cigarešu mazumtirdzniecības cenas samazinās, turklāt konstantas summas noteikšana vairāk atbilst neitrālas konkurences principam, jo tiek izslēgta iespēja manipulēt ar akcīzes nodokļa minimālo līmeni.”

Tomēr akcīzes nodokļa minimālā līmeņa kā konstantas summas noteikšanai ir arī negatīvas iezīmes - ar laiku konstanti noteikts lielums zaudē savu nozīmi (vērtību) un ir nepieciešams minimālo līmeni pielīdzināt cenu pieaugumam, veicot grozījumus normatīvajos aktos. Īpaši nozīmīgi tas ir situācijā, kad cenas pieaug ļoti strauji. Turklāt negatīvi vērtējams arī tas, ka pārāk augstu noteikts konstants akcīzes nodokļa minimālais līmenis rada risku, ka noteiktais līmenis var pārsniegt nodokļa līmeni, kas piemērots vispieprasītākās mazumtirdzniecības cenas cigaretēm, līdz ar to tiktu pārkāpti direktīvas nosacījumi. Direktīva pieļauj noteikt minimālo akcīzes nodokļa līmeni ne augstāku par akcīzes nodokļa apmēru, kas piemērots vispieprasītākās mazumtirdzniecības cenas kategorijas cigaretēm.

Saskaņā ar patlaban spēkā esošo likumu valstī no 1.janvāra tiek piemērota šāds akcīzes nodoklis: 22,5 latu par 1000 cigaretēm un 34,5% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas kopsummas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!