Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien stāsies spēka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) lēmums par vēl divu tā dēvētajos "spaisos" sastopamu vielu pagaidu aizliegumu, portālu "Delfi" informēja SPKC pārstāve Anete Vilciņa.

Pagaidu aizliegums attieksies uz vielām AB-CHMINACA un THJ-018, kas pieder kanabinoīdu grupai un kuru lietošana var radīt draudus veselībai un dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Abām minētajām vielām nav noteikta izmantošana rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas vielu ārstnieciskās vērtības vai pielietojums. Līdz ar šo vielu pagaidu aizliegumu, SPKC pavisam noteicis aizliegumu 16 veselībai un drošībai bīstamām psihoaktīvām vielām uz laiku līdz 12 mēnešiem.

Informācija no Eiropas Agrīnās brīdinājuma sistēmas par jaunajām psihoaktīvajām vielām liecina, ka viela THJ-018 konstatēta arī Apvienotajā Karalistē. Latvijā izplatītos augu maisījumos vielas AB-CHMINACA un THJ-018 identificētas Valsts policijas kriminālistikas pārvaldes ekspertīzēs, norāda Vilciņa.

Pagaidu aizliegums attiecas gan uz fiziskām, gan juridiskām personām. Abas vielas un tās saturošus izstrādājumus uz laiku līdz 12 mēnešiem būs aizliegts izgatavot, iegādāties, glabāt, pārvadāt, pasūtīt un izplatīt. Ja minētās vielas atrodas fiziskas vai juridiskas personas īpašumā, trīs darba dienu laikā no aizlieguma stāšanās spēkā dienas tās jānodod Valsts policijai.

Ja fiziskā vai juridiskā persona triju darba dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas nenodos Valsts policijai abas aizliegtās vielas vai to izstrādājumus, šīs vielas tiks izņemtas.

Mediķi norāda, ka visas vielas, kam līdz šim noteikts pagaidu aizliegums, var radīt nopietnu kaitējumu veselībai, bieži ar neatgriezeniskām sekām, piemēram, smagus vai nāvējošus sirds veselības traucējumus, smagus garīgās veselības traucējumus, kā arī dzīvībai bīstamu traumatismu, krampjus un agresīvu uzvedību. To lietotājiem bieži nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo rodas halucinācijas, uzbudinājums un paranoja, kā arī zūd kontrole pār savu ķermeni. Tāpat šīs vielas rada spēcīgu atkarību un pārdozēšanas risku, kas var izraisīt pat letālu iznākumu.

SPKC atgādina, ka no 9.aprīļa stājas spēkā Grozījumi Krimināllikumā, kas paredz, ka par jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu, persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai naudas sodu un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt gadījumā, ja minētās nelikumīgās darbības izraisījušas smagas sekas, tiks piemērots sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!