Foto: F64

Saeima ceturtdien, 1. oktobrī, galīgajā lasījumā apstiprinot grozījumus Civilprocesa likumā, atbalstīja deputātes Ineses Lībiņas-Egneres (JV) uz trešo lasījumu iesniegto grozījumu, ka turpmāk pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību varēs iesniegt tiesai arī pēc pieteicēja atrašanās vietas, tādējādi netiks ierobežota vardarbības upuru pieeja tiesai.

Par priekšlikumu nobalsoja 71 deputāts, neviens nebija pret un neatturējās.

Saeimas sēdē Lībiņa-Egnere, skaidrojot priekšlikuma būtību, atzina, ka šis priekšlikums tapis brīdī, kad kļuvis skaidrs, ka 11. Saeimas laikā ar labiem nodomiem izstrādātajā regulējumā par aizsardzību pret vardarbību ir "nozīmīgi robi".

Deputāte atgādināja par "Re:Baltica" nesen publicētu stāstu par kādu sievieti, kura, glābjoties no varmākas, bija radusi patvērumu ārpus savas dzīvesvietas Rīgā un juridiski korekti sagatavotu pieteikumu vairākkārt bija mēģinājusi iesniegt Rīgas tiesā. Taču šie vardarbības nodarījumi bija notikuši ārpus Rīgas, tāpēc pieteikumu tiesa nepieņēma. "Šis konkrētais stāsts beidzās ar ļoti traģiskām beigām. Dzīvību zaudēja sievietes nu jau pilngadīgā meita, un tēvs viņu vardarbīgi bija nogalinājis," atgādināja Lībiņa-Egnere.

Viņa atzina, ka Juridiskā komisija vienmēr ar ļoti lielu rūpību attiekusies pret visiem priekšlikumiem, kuri ir saistīti ar šo īpašo regulējumu Civilprocesa likumā.

"Šobrīd Juridiskā komisija izskata virkni priekšlikumu otrajā lasījumā, tostarp arī priekšlikumu, ka mēs kā valsts varētu uzņemties arī zināmas finansiālas saistības segt sociālo rehabilitāciju pašam varmākam, cerot, ka tādējādi varam samazināt vardarbību ģimenē. Taču šis priekšlikums tika iesniegts šajā likumprojektā, jo šis likumprojekts jau ir daudz tuvāk likuma pieņemšanai, proti, tas ir trešais, galīgais, lasījums. Kaut arī parasti mēs trešajā lasījumā šādus būtiskus priekšlikumus Juridiskajā komisijā neatbalstām, šoreiz mēs ar kolēģiem vienojāmies un bijām vienisprātis, ka šajā konkrētajā gadījumā arī trešajā lasījumā šādu priekšlikumu var atbalstīt," paskaidroja deputāte.

Saeima atbalstītais grozījums Civilprocesa likumā paredz noteikt, ka pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pirms prasības celšanas varēs iesniegt tiesai arī pēc pieteicēja atrašanās vietas, ja tas pieteicējam būs ērtāk.

Šobrīd spēkā esošā likuma redakcija paredz, ka pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību iesniedz tiesai pēc aizskāruma nodarīšanas vietas. Tiesību norma vēsturiski ieviesta ar mērķi, lai pieteikums tiktu iesniegts iestādē, kura ir pieteicējam ērtāk pieejama, pieņemot, ka vardarbība ģimenes konfliktos notiek tur, kur pieteicējs uzturas un dzīvo, atzīmē grozījumu autori.

Juridiskās komisijas deputāti sēdē iepriekš pārrunāja sabiedrībā rezonansi izsaukušo traģisko gadījumu, kad personas, kuras dzīvesvieta bija Krāslavā, tiesā Rīgā iesniegtais pieteikums vairākkārt tika noraidīts, tostarp, pamatojoties uz to, ka tas nav iesniegts pēc aizskāruma nodarīšanas vietas.

Plānots, ka grozījumi attieksies arī uz tiem pieteikumiem, kas tiesai nosūtīti ar policijas starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!